2024. április 19., péntek
FONTOS

A gyógyszertáraknak is előnyös lehet az új gyógyszerfelírási rendszer

A betegek, illetve az állam költségeinek csökkenése mellett a gyógyszertári készletgazdálkodás szempontjából is előnyös lesz az új gyógyszerfelírási rendszer – mondta Bartus György, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke csütörtökön az MTI-nek.

A Magyar Közlöny múlt keddi számában jelent meg Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter rendelete az egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról, eszerint márciustól az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet.
Az egészségügyi államtitkárság másnap az MTI-nek a szabályváltozásokat úgy indokolta: a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a lakosságnál jelentős, sokszor lejárt gyógyszerkészletek halmozódtak fel. Ennek oka sokszor, hogy a betegség változása vagy mellékhatások jelentkezése miatt időközben már más gyógyszerre, hatáserősségre állítja át az orvos a beteget. Ezekben az esetekben mind a beteg, mind pedig a biztosító fizetett a gyógyszerért, de végül nem használják fel, hanem kidobják, ami évente több milliárd forint veszteség.
A gyógyszerészek szerint az általános gyógyszerfelírási szabályok ezen korrekciója, bár a gyógyszertárban többletmunkát okoz, össztársadalmi szempontból hasznos lesz. Mint Bartus György, az MGYK alelnöke elmondta, a gyógyszertáraknak úgy kell felkészülniük, hogy készletükből ki tudják szolgálni a betegeket. Korábban különösen a kis és közepes forgalmú gyógyszereknél előfordulhattak nagyobb kiugrások. Például ha egy készítményből általában havonta nagyjából tíz doboz fogyott, de jött egy beteg, aki ebből háromhavi adagként elvitt kilencet, a patikának újra rendelnie kellett a készítményből, hogy a többi betegnek is jusson. Az új szabályozásnak köszönhetően viszont a patikákban racionálisabb készletgazdálkodást tesz lehetővé, ami a mai forrásszűkös világban nem elhanyagolható szempont – tette hozzá.
Bartus György kiemelte: a gyógyszerkiváltásban a legnagyobb változás az lesz, hogy míg korábban legalább 30 napi, a jövőben legfeljebb 30 napi adagot lehet kiváltani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy gyógyszer csomagolásában kevesebb mint harminc, mondjuk 28 napi adagot tartalmaz, abból a gyógyszerésznek kettőt kellett adnia. Márciustól viszont – hacsak az orvos nem írja fel a vényre, hogy 56 napra ellátva – csak egy 28-as csomagolású doboz lesz kiadható.
Az MGYK alelnöke hangsúlyozta: beállított terápia mellett a betegnek továbbra sem kell havonta orvoshoz járnia. Ha az orvos úgy ítéli meg, három vényen elláthatja betegét három hónapra elegendő gyógyszerrel. Indokolt esetben az orvosnak továbbra is megengedett a betegek speciális élethelyzetére tekintettel egy vényre akár egy évre elegendő gyógyszert rendelni.
A gyógyszertárakban is számítanak a rendszer átállításával általában járó zökkenőkre. Fontos feladat, hogy a betegekkel megértessék az új szabályozást. Bartus György arra is kitért, hogy a jövőben többször találkoznak majd a betegek és a gyógyszerészek, ez pedig a gyógyszerészi gondozást, a terápiakövetést és a gyógyszerelési problémák csökkentését is segíti.(MTI)

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …