2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Almásy-kastély: februárban pályázat

Évek óta az enyészet birtokolja az egykor szebb napokat látott Almásy-kastélyt. A térségben ritkaságszámba menő épület hiába bír rendkívül kedvező fekvéssel, hiszen a vár és az egykori parkjában kialakított fürdő a szomszédai, rendbetételének ügye évek óta halasztást szenved.

{vsig}galeria/almassykastely1{/vsig}

A kedd délelőtti, városházi sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, 2 évtizedes cél előbb a kastély átvétele az államtól, majd ezt követően a felújítás.

Az előkészületek tehát már megtörténtek annak érdekében, hogy régi fényében lássa a közönség a térség egykori kulturális központját. A kastélyban ugyanis már az 1700-as években működött a kastélyszínház, itt dolgozott és alkotott az Erkel család három generációja, mindemellett a kiváló barokk konyháját is számon tartják a történészek.

Gajda Róbert országgyűlési képviselő, alpolgármester emlékeztetett, a városvezetés korábban is bízott abban, hogy lesz olyan pályázat, melynek keretében meg tudják oldani a kastély funkcióváltását.

Bár a pályázatot februárban szeretnék benyújtani, Görgényi Ernő elmondta, addig a szakemberek még elvégeznek egy úgynevezett értékleltárt. Ez azt jelenti, hogy további kutatásokat végeznek a kastély területén. Ezek a polgármester elmondása szerint többek között az épület török kori előzményeit is górcső alá veszik.

A pályázatot tehát várhatóan februárban nyújtják be. A kastély vagyonkezelői jogának birtokában a város 2 milliárd forintból hozná vissza a barokk kor hangulatát az épület falai közé. A beruházás kapcsán az önkormányzatnak a költségek mindössze 5 százalékát kell állnia. Ha minden a tervek szerint alakul, 2-3 év múlva nyithatja meg kapuit az immár felújított épület.

További részletek a videóban.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …