2024. április 20., szombat
FONTOS

Előadás a svájci hunokról

 

Tíz fő pontban szedte össze azon bizonyítékokat és tárta a közönség elé dr. Salamin András péntek este a gyulai civil házban, melyek elmondása szerint azt igazolják, hogy egy hun-magyar eredetű népcsoport élt évszázadokon át Svájc egyik eldugott völgyében.

{vsig}galeria/svajcihunok{/vsig}

A Rhone-völgy egyik déli mellékágaként egy különös völgy található az alpesi országban, a Val d’Anniviers, vagyis az úgynevezett Hun-völgy, amelynek őslakói a hunok vagy a magyarok utódainak tartják magukat.

Egyedi nyelvük beékelődött a keletre fekvő völgy német, és a nyugatra elterülő völgy francia nyelvterülete közé. Nyugaton már a 18. században tudósítottak e különös völgy lakóiról, magyar nyelven azonban Toldy Ferenc csak 1834-ben adott először hírt a Hun-völgyről. A Hun-völgy szülötte, Martin Salamin 1835-ben költözött családjával Magyarországra, az ő leszármazottja az előadó is.

Salamin András elmondta, a völgylakók hun-magyar származását igazolja több más mellett a tájszólás, a család- és helységnevek, a vérminta vizsgálatok, de a térségben meglepő módon fellelhetők a rovásírás jelei is.

Részletek a videóban, a témával hosszabban Értékőrző című műsorunkban foglalkozunk.

Nézze meg ezt is:

Tájékoztatók voltak középpontban az áprilisi közgyűlésen

Április 18-án ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése,Békéscsabán. A testület áttekintette a Békés vármegye 2023-as évi …