2023. február 9., csütörtök
FONTOS

A világon először alkalmazott eljárás

Háromdimenziós képtechnikát alkalmazó új eljárással készített állkapcsot ültettek be sikeresen egy idős holland asszony szervezetébe – jelentette be a műtétet végző belga-holland orvoscsoport csütörtökön a belgiumi Hasseltben.

A belga sajtóban idézett közlésük szerint világpremiernek számít a műtét, amelyet több hónapja végeztek már, de csak most hozták nyilvánosságra.
A háromdimenziós technika alkalmazásának köszönhetően az eddig 12-20 órás, klasszikus rekonstrukciós műtét ideje 3-4 órára rövidülhet le. Az eljárás lényege, hogy a csontozat szóban forgó részét röntgenképek segítségével számítógépen modellezik, majd a hajszálpontosan mérni tudott méretekkel titánból protézist készítenek, és ezt ültetik be a megfelelő helyre.
A holland páciens – akinek állkapcsa egy gyulladás követeztében ment tönkre – a beültetésnek köszönhetően újra tud beszélni, és más fontos életfunkcióit is teljes mértékben tudja használni, de a műtét jelentőségét az esztétikai eredmény is növeli.
Az orvosok azt is elmondták, hogy a beavatkozás költsége még viszonylag drága (9 ezer euró), de ez szerintük megtérül a kórházban és az operációval töltött idő lerövidülésével, valamint azáltal, hogy beteg állapota a műtétnek köszönhetően jelentősen javul.(MTI)

Nézze meg ezt is:

Február másodikához kötődő néphagyományt elevenítettek fel Békéscsabán

  Február másodikához kötődő néphagyományt elevenített fel csütörtökön Sós Imre. A Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar állomásfőnöke …