2024. április 16., kedd
FONTOS

Összegez a katasztrófavédelem

Sajtóközleményben foglalta össze az elmúlt napok legfontosabb történéseit a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

2012. február 3-tól jelentős havazás és szélsőséges időjárási viszonyok jelentkeztek Békés megyében. A megyében lévő hóvastagság mértéke átlagosan 25-40 cm közötti. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság péntek óta Veszélyhelyzeti Központot működtetett, amely folyamatos kapcsolatot tart az érintett társszervekkel, koordinálja a rendkívüli időjárással kapcsolatos tevékenységeket. A katasztrófavédelmi kirendeltségek folyamatos ügyeletet működtettek.

Békés megye területén a Közútkezelő 30 munkagéppel folyamatosan takarította az utakat, valamint útszélesítési és alásózási munkákat, a közlekedési csomópontok tisztítását végezte. Egyes vasúti járatoknál késések fordultak elő, a vonalak működőképesek. A határátkelőhelyeken a folyamatos járműforgalom biztosított volt. A megye déli részén alakult ki a szélsőséges helyzet, ahol mentésbe bevont erők és eszközök átcsoportosításának köszönhetően elzárt település nem volt, így a lakossági ellátás folyamatosan biztosított volt.

A katasztrófavédelem hivatásos tűzoltó egységei február 3-tól az összesített adatok alapján 56 esetben végeztek műszaki mentést. A gyulai tűzoltók jellemzően árokba csúszott, vagy elakadt gépjárművek baleseténél végeztek mentési munkálatokat, összesen 9 alkalommal.

A települési önkormányzatok részéről a naponta több mint 1700 közmunkás személy és önkormányzati dolgozó végzett hó eltakarítási munkálatokat belterületen, átlagosan 250 db gépi eszközzel. A kialakult helyzet kezelhető volt, polgári védelmi szervezetek alkalmazására nem került sor, azonban a felkészülés érdekében az alkalmazással kapcsolatos előkészületek megtörténtek.

Hétfőn áramkimaradás történt Gyomaendrőd térségében, légvezeték szakadása miatt. Az Igazgatóság az időszakos áramszolgáltatás kimaradása alatt lakosságvédelmi intézkedésként az önkormányzattal közösen ellenőrzést hajtott végre a külterületi tanyákat érintően. Ennek eredményeképpen egy ingatlanból egy 3 fős család kitelepítésére került sor, mivel a lakóházuk fűtése árammal történt. A délelőtti órákban az áramszünet végeztével a család visszatelepítését a katasztrófavédelem helyi szerve hajtotta végre.

Ezzel egy időben a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a rendőrséggel együtt több mint 50 tanyán végzett bejárást, az otthonukban egyedül élő, telefonos segítséggel nem rendelkező személyek biztonsága érdekében.

Összesen Békés megyében 21 fő lett elhelyezve ideiglenes melegedőhelyen, valamint önkormányzati épületben, összesen 9 településen. A rászorulók részére 81 melegedőhely lett kijelölve a megyében, melyekből 21 került megnyitásra. Ezek jellemzően várótermek, sportcsarnokok, valamint közintézmények létesítményei. A melegedőhelyek listája és a helyzetről készült közlemény a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján megtalálható.

Nézze meg ezt is:

Krusovszky Dénes mutatta be legújabb regényét a gyulai könyvtárban

  “Az összeomlás előtt?” címmel rendeztek író-olvasó találkozót a városi könyvtárban. Ez alkalommal Krusovszky Dénes, …