2024. április 24., szerda
FONTOS

Értékőrző: Kecskeméti Sándor és Kardos György

Békéscsabán, az egykori Omaszta kúriában kialakított Munkácsy emlékházban mutatták be a gyulai születésű, jelenleg Németországban élő Kecskeméti Sándor néhány, korántsem a teljes életművet felölelő munkáját. A szobrász, keramikus a tárlat megnyitóján nem volt jelen, de a napokban középiskolás fiataloknak mutatta be az alkotás folyamatát, és adott interjút a Gyula Tv-nek, mely péntek este, az Értékőrzőben lesz látható.

A művész Gyulán született, és egy ismert család sarja. Gyermekkorának egy részét töltötte itt, a városra szívesen emlékezik.

A több más elismerés mellett Munkácsy-díjjal kitüntetett művész kisplasztikákat és monumentumokat alkot, a kerámia és a porcelán mellett kő, bronz és fa alapanyagokból. Kompozícióit elvont nyelvezet, építészeti szemlélet jellemzi. A szakemberek szerint az épületekhez kapcsolódó, nagyméretű domborművek mellett munkásságának legjelentősebb műveiként a szabad térbe állított, magyarországi és németországi városokban elhelyezett köztéri plasztikák minősíthetők.

Ebben a műsorban lesz látható egy rövid összeállítás Kardos Györggyel és különleges tanítványaival. Az apropó az, hogy immár öt éve, hogy megkezdődött Gyulán a felnőtt néptáncoktatás.

A műsor tehát pénteken, majd szombaton, végül szerdán lesz látható, ismétlés másnap délelőtt.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …