2022. május 28., szombat
FONTOS

Kormoránok az Élővíz-csatornán

Több mint egy tucatnyi nagy kárókatona, vagyis kormorán tanyázik az Élővíz-csatorna gyulai szakaszán – jelezte nézőnk. Mint a felvételeken látszik, az átlagosan 45-100 centiméter testhosszal bíró szárnyasok halászattal és pihenéssel töltik az időt.

Érdeklődésünkre Boldog Gusztáv, a Körös-Maros nemzeti Park természetvédelmi őre a Gyula Tv-nek elmondta, ebben a hidegben természetesnek tekinthető, hogy ezek a madarak a városok területén keresik az élelmet. Az Élővíz-csatorna ideális helyszín számukra, hiszen – főleg a strandok környékén – elég sok meleg víz folyik bele, ez pedig megkönnyíti a zsákmányszerzést. Békéscsabán a természetvédelmi őr elmondása szerint már réti héját és egy kis kárókatonát is láttak, de feltűnt a vidra is, ez utóbbi valószínűleg Gyulára is “beköltözött”.

Boldog Gusztáv figyelmeztetett, a madarakat is erősen megviseli ez a hideg, ebben az időben a repülés rengeteg energiát vesz el tőlük. Így arra kéri a nézelődőket, ne zavarják, ne bántsák a szárnyasokat, mert a sok repkedés könnyen a pusztulásukhoz vezethet.

Képek a Galériában, video itt.

Nézze meg ezt is:

Évzáró gálaműsort tartottak a művészeti iskola táncosai

  Évzáró gálaműsort tartottak a művészeti iskola társastánc, néptánc és népzene tanszakos tanulói szerda délután …