2023. február 9., csütörtök
FONTOS

Tíz nap után tíz kortárs dráma

A Békéscsabai Jókai Színház, a Magyar Írószövetség és a Bárka folyóirat egyfelvonásos drámapályázatára tíz nappal a meghirdetése után már tíz egyfelvonásos mű beérkezett a színház titkárságára. Akik még pályázni szeretnének, azoknak igyekezniük kell, hiszen február 24.  a leadási határidő.

A beérkezett pályaművekből szakmai zsűri által kiválasztott 12 legjobb darabot 2012 tavaszán Békéscsabán az Ibsen Ház udvarán, 2012 nyarán a Szarvasi Vízi Színházban mutatják be a Békéscsabai Jókai Színház színművészei. A felolvasó-színházi előadások után mindkét helyszínen a szerző és a közönség találkozójára is sor kerül.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt darabot és a legtöbb közönségszavazatot kapott darabot 2012 őszén a Békéscsabai Jókai Színház színpadán ünnepélyes előadás keretei között (immár nem felolvasó-színházi formában) is bemutatják.

Ugyanezt a két darabot a Bárka című folyóirat is közzéteszi (az éppen aktuális számában), amennyiben azok nyomtatásban még nem jelentek meg.

A Békéscsabai Jókai Színház hagyományosan igyekszik repertoárjába beépíteni a kortárs magyar műveket. A 2008/2009-es évadát teljes egészében a kortárs magyar drámák bemutatásának szentelte, többek között Czakó Gábor: Disznójáték, Egressy Zoltán: Sóska sültkrumpli, Zalán Tibor: Midőn halni készült, Pataki Éva: Edith és Marlene, valamint Bartus Gyula: Sör és cigi című darabját láthatta a közönség. Idén márciusban immár harmadik alkalommal rendezik meg a békési megyeszékhelyen a gyorsasági drámaíró versenyt. (2010-ben Brestyánszki Boros Rozália, Gobby Fehér Gyula és Láng Zsolt; 2011-ben Karafiáth Orsolya, Kiss Ottó és Zelei Miklós írt egyetlen éjszaka alatt, egy újságcikk alapján, egyfelvonásos darabot, amelyeket két nap próba után be is mutatott a vendégszínészekkel kiegészített helyi társulat.)

A Bárka folyóirat szerkesztői minden évadban közölnek tanulmányokat a helyi, békéscsabai és gyulai színházi évadról, valamint a régió határain túli, jelentősebb hazai színházi rendezvényekről, a DESZKA Fesztiválról, a POSZT-ról, Kisvárdáról és a Kortárs Drámafesztiválról is. Emellett csak az elmúlt évben is három kortárs szerző (Brestyánszki Boros Rozália, Háy János és Vörös István) drámái művét is közzé tették a lap hasábjain.

Mi sem természetesebb, hogy a pályázatot meghirdető harmadik fél, a Magyar Írószövetség is szolgálni kívánja a líra és az epika mellett kicsit mostohábban kezelt, ún. „harmadik műnem”, s azon belül a kortárs magyar dráma ügyét.

A pályázati kiírás szerint a maximum 6 szereplős egyfelvonásos művet 3 nyomtatott példányban február 24-ig lehet a színház címére (5600 Békéscsaba, Andrássy út 1-3) elküldeni. A pályázat nem jeligés, tartalmaznia kell a szerző nevét, címét és gyors elérhetőségét (telefon, e-mail). Minden szerző csak egyetlen alkotással pályázhat.

Nézze meg ezt is:

Régi fegyvereket restauráltatott az Erkel Ferenc Múzeum

  Három, a XIX. századból való fegyvert restauráltatott a gyulai Erkel Ferenc Múzeum. Ezeket Cseresznyés …