2024. április 23., kedd
FONTOS

Erősödő illegális migráció

Az erősödő illegális migrációról és az ehhez kapcsolódó jogsértések elleni fellépésről is szó volt azon a munkamegbeszélésen, melyet ma délelőtt tartottak Békéscsabán, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon. A tanácskozásra Romániából a Nagyváradi Területi Határrendőr Felügyelőség vezetője, Iancu Nicolaie rendőrségi főbiztos vezetésével egy négyfős delegáció érkezett.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Gyurosovics József dandártábornok, rendőrségi főtanácsos és Hudák Pál ezredes, rendőrségi főtanácsos, a megyei főkapitány rendészeti helyettese az együttműködés fontosságát hangsúlyozva köszöntötték kollégáikat. Elhangzott, hogy a Nagyváradi Területi Határrendőr Felügyelőség, valamint a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2011 utolsó három hónapjában működtetett közös határmenti járőrszolgálati rendszerben összesen 18 alkalommal, esetenként 8 órában szerveztek közös szolgálatot.

A közös határmenti járőrszolgálat a magyar-román határokat átlépő bűnözés megelőzése és leküzdése érdekében megkötött megállapodásban rögzített új együttműködési forma. Ennek során a rendőri szervek tagjai a szomszéd állam területén saját rendszeresített egyenruhájukban és felszerelésükkel láthatnak el közösen szolgálatot, és meghatározott jogkörben intézkedhetnek. A 18 szolgálat során ellenőrzött járművek és személyek száma meghaladta az 500-at. A szakemberek egybehangzó véleménye, hogy ezeknek az ellenőrzéseknek jelentős visszatartó ereje van, ezért a továbbiakban is működtetik a rendszert. Ezzel összefüggésben folyamatosan és kölcsönösen tájékoztatják egymást minden, az illegális migrációval, bűnügyi helyzettel kapcsolatosan felmerülő információkról, adatokról.

A találkozón a közös járőrszolgálati rendszer működésén kívül az államhatár őrzésével, és az átkelőhelyek forgalmával kapcsolatos valamennyi kérdésről szó esett. Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt években a határátkelőhelyeken a személy- és a járműforgalom is csökkent. Míg 2007-ben 3 210 220 fő és 1 152 268 jármű lépte át a Békés megyéhez tartozó átkelőhelyeken az államhatárt, addig 2011-ben 2 190 500 főt és 1 096 500 járművet regisztráltak. Ezzel párhuzamosan azonban az illegális migrációhoz köthető jogellenes cselekmények száma (közöttük főként az embercsempészés, tiltott határátlépés és közokirat-hamisítás) a 2007-es 371-ről 2011-re 833-ra emelkedett.

A SIS nemzetközi körözési rendszerben rögzítettekhez kapcsolódó elfogások, intézkedések száma is emelkedett, 2008-ról (302) 2011-re (649) több mint duplájára nőtt. Elhangzott, hogy az illegális migráció erősödik, egyre inkább jellemző, hogy az észak-afrikai, közel-keleti válságba jutott, illetve polgárháborúval sújtott területekről kis csoportokban, illetve nagyobb létszámban, szervezetten érkeznek migránsok. A régi embercsempész útvonalakon újra élénkülni látszik a forgalom, illetve főként Lőkösháza és Battonya térségében új útvonalak kialakulása is megfigyelhető. Jellemzően algériai, tunéziai, moldáv és grúz állampolgárok kísérlik meg iratok nélkül, vagy meghamisított iratokkal a határátlépést, de török és pakisztáni állampolgárok is egyre nagyobb számba érkeznek.

A Román Határrendőrség Nagyváradi Területi Határrendőr Felügyelősége és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a mai találkozón a további feladatokat rögzítő jegyzőkönyvben erősítették meg a két szervezet együttműködését.

Nézze meg ezt is:

Megáldották a gyermekeket a templomszentelés évfordulóján

  Április 21-én a Nádi Boldogasszony templom felszentelésének 201. évfordulóját ünnepelték Gyulán. Emellett ez a …