2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Hasznos a probiotikumok használata a kórházi őrzőszobában

Gyermekek és felnőttek egészségének megőrzése végett, különböző fertőzések megelőzése céljából javasolják probiotikumok rendszeres szedését. Kínai szakorvosok súlyos agyi sérülések miatt ápolt betegek védelmére alkalmaztak ilyen szereket igen jó eredménnyel.

Amikor megszületünk, bélrendszerünk steril, de az anyatejjel és egyéb táplálékokkal baktériumok is bekerülnek a szervezetünkbe. Ezek az életünkhöz alapvetően fontos baktériumok, amelyek szükségesek az emésztéshez, szervezetünk védekezőképességéhez.
A probiotikumok olyan baktériumok és gombák, amelyek az étellel bejutnak a testünkbe és a bélben hasznos tevékenységet folytatnak. Ilyen mikroszkópos méretű élőlények a tejtermékekben lévő laktobacillusok, amelyek fogyasztását különböző ételkiegészítők, mesterséges tápanyagok formájában javasolják.
A súlyos betegek ápolására szervezett kórházi őrzőszobában fekvő páciensek mindenfajta fertőzésre fokozottan érzékenyek, ráadásul legtöbbször sokféle gyógyszert, közöttük antibiotikumokat is kapnak. Éppen a kórházakban mind gyakoribbak az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozók, ezért az ilyen betegek különösen veszélyeztetettek.
Csing-Szi Zsu professzor és munkatársai úgy vélték, hogy az őrzőszobában ápolt betegek kezelésébe probiotikumok adását is bevonják. A baleset következtében agysérülést szenvedett betegek táplálása csak szondán keresztül volt megoldható, így pontosan lehetett a probiotikumok adagját mérni.
A Szecsuáni Egyetem klinikájának őrzőjében 52 súlyos állapotban lévő, mesterségesen táplált agysérült egyik csoportjának kezelésében probiotikumot is alkalmaztak, a másik csoport tagjai az optimális, eddig is használt gyógyszereket kapták. Bonyolult immunológiai vizsgálatokkal követték a szervezet védekező képességének alakulását.
A vizsgálat kezdetekor a két betegcsoport között különbséget nem találtak. A probiotikumokkal is kezelt betegek immunológiai védekező képessége két hét után jelentősen javult és mind jobban hasonlított az egészséges emberek szervezetének működésére. A probiotikus gyógyítás hatására a későbbi fertőzések gyakorisága csökkent, ennek megfelelően ezeknek kevesebb antibiotikumra volt szüksége és az őrzőszobában is rövidebb ideig történő ápolásra szorultak.
A tudományos közlemény a Critical Care legújabb számában jelent meg.(MTI)

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …