2024. április 24., szerda
FONTOS

Országos román bál Gyulán

 

Budapest mellett a három, e tekintetben hagyományos, román nemzetiséggel bíró megyéjéből érkeztek a vendégek a szombat este Gyulán megrendezett országos román bálba, mely a honi románság egyik legnagyobb rendezvénye.

{vsig}galeria/romanbal{/vsig}

Az időjárás igazán most sem fogadta kegyeibe a rendezvényt, mert a fagyott utak miatt biztosan kevesebben indultak el. Kreszta Traján, az országos román önkormányzat elnöke kiemelte, új lehetőség állnak, hiszen megvalósulhat a románság országgyűlési képviselete. Az elnök szerint ugyanakkor gondot okozhat, hogy a legutóbbi népszámlálás alapján mintegy 10 ezren vallották magukat románnak.

Jancsin György az újpesti román önkormányzatot vezeti. Megítélése szerint sokan nem vállalják fel a románságukat, ami gondot okoz az érdekek hatékony érvényesítésében.

Kozma Mihály újságíró az országos román bál jelentőségét méltatta. Dr. Lipcsei Imre, a Szent István Egyetem dékánja arról beszélt, a nemzetiségi, így a román pedagógusok képzését hogyan befolyásolják a felsőoktatásban várható változások.

A 95 százalékban magyarok lakta, határon túli Kisiratos polgármestere szerint alapvetően jó a magyar-román kapcsolat, ezt az emberek között tovább kell erősíteni.

A határ menti együttélés egyik érdekes színfoltja, hogy Magyarországról sokan mennek tanulni a nagyváradi, aradi egyetemekre. Erről Andó András, az Aradi Állami Egyetem előadója, a West Tv vezetője nyilatkozott.

Részletek a videóban.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …