2024. március 29., péntek
FONTOS

Emlékezés a kommunizmus áldozataira

Ma is a szegények ügyvédjének nevezik dr Erdődi Lajost, pedig volt egy rendszer, mely mindent elkövetett, hogy ez ne így legyen – mondta dr. Görgényi Ernő a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Gyula polgármestere Simonyi Imre költőt idézte, aki szerint három igaz ember volt a két világháború közötti Gyulán. Apor Vilmos, a szegények plébánosa, Blanár doktor, a szegények orvosa és Erdődi Lajos, a szegények ügyvédje. A kommunizmusnak mindhárom ember halálához köze
volt.

A koszorúzás után a megemlékezés a városi könyvtárban folytatódott. Dézsi János igazgató köszöntője után Erdődi Lajos fia, Levente kapott szót. A Gyula Tv-nek meghatódva beszélt arról is, milyen kapcsolat fűzte édesapjához, akit gyermekként szinte nem is látott, hiszen a szegények szociáldemokrata beállítottságú ügyvédjeként közel 9 évet töltött szovjet kényszermunka táborokban.

Az 1955-ben 39 kilósan hazatérő Erdődi Lajosnak sorstársaihoz hasonlóan alá kellett írnia egy nyilatkozatot, melyben az szerepelt, hogy a Szovjetunióban nem volt semmi gond, jól bántak vele. Ezért fiának sem mesélhetett az ott történtekről. Itthon megfigyelték, ügyvédként nem praktizálhatott. 1970-ben halt meg. Fia ma is nehezen találta a szavakat, amikor azt kérdeztük tőle, milyen tanulságokkal szolgál édesapja életműve.

Video itt, képek a Galériában.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …