2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Kétezer éves érmék a lökhárítóban

Antik érmék kerültek elő egy bolgár férfi által vezetett autóból Röszkénél – tájékoztatta a Gyula Tv-t Némedi Varga Éva pénzügyőr őrnagy. A férfi Röszkén jelentkezett belépésre az általa vezetett, szintén bolgár honosságú  személygépjárművel. A pénzügyőrök kérdésére a sofőr elmondta, hogy bejelentendő árut nem visz magával.

A pénzügyőrök a nyilatkozatot elfogadták, azonban kockázatelemzés alapján, valamint a férfi ideges viselkedésére tekintettel a járművet tételes vámvizsgálat céljából félreállították.

A szigorított ellenőrzés során a gépkocsi első lökhárítója gyárilag kialakított üregéből összesen 650 db különböző korból származó (Kr. e. időkből származó görög, makedón, római, továbbá császár kori, illetve bizánci pénzérmék, akcsék, figurák, gyűrűk) tárgyak kerültek elő.

A helyszínen megjelenő szakértő véleménye alapján a pénzérmék a korábbi évektől eltérően zömmel jó állapotúak, tiszták, azonban kétségtelenül földből előkerült leletek. Az elrejtett leletek korukat tekintve a  Kr. e. 3. századtól a 17-19. századig terjednek.

A pénzügyőrök a több millió forint eszmei értéket képviselő szállítmányt lefoglalták, a pénzügyi nyomozók a bolgár férfi ellen adóbevételt nagyobb mértékben csökkentő költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak.

Az érmékről még több képet talál Galéria rovatunkban!

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …