2024. április 19., péntek
FONTOS

Játszóház a várban

Csattant a megye talán utolsó kovácsának a kalapácsa az üllőn. A gyulai várban igazi, történelmi környezetben mutathatta meg Árgyelán János, miért nehéz és miért szép ez a mesterség, mely ebben a formában alig változott valamit az évszázadok során.

{vsig}galeria/jatszohazvar{/vsig}

A kovácsmester mellett méz és lekvár kóstoló csalogatta a látogatókat, akik a kellemes tél végi időben egészen szép számban látogattak Közép-Európa egyetlen épen maradt, síkvidéki téglavárába, melynek múltjáról Németh Csaba tartott előadást. A történész elsősorban az alapítókról, a Maróti családról beszélt. Írásos emlék ugyan kevés van, de a régészeti feltárás és a falkutatás segítségével sok minden kiderült.

A programot szervező Kulturális és Rendezvényszervező Kft. munkatársa szerint több turista, mint gyulai látogatott a várba, bár a gyulaiakat kedvezményes jegyárakkal várják. Szeretnék, ha ezt a programot minden hónap első szombatján meg tudnák rendezni. Úgy gondolják, a különböző bemutatók, kóstolók és műsorok több érdeklődőt csalogathatnak az ódon falak közé .

Részletek a videóban.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …