2022. május 22., vasárnap
FONTOS

Tavaszváró Spiritusz: egy izgalmas félóra

Újabb érdekességekkel bővült a Gyula Tv Spiritusz című műsor sorozata. A műsorban a nézők ellátogathatnak a Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémiára, tavaszi zöldséglevest és gomba fasírtot készíthetnek párolt rizzsel. Emellett szó lesz a várfürdő jövőjéről, de tojásfestéssel készülhetnek a húsvétra.

{vsig}galeria/tavaszvarospiritusz{/vsig}

Tóth Kata műsorvezető első körben a Grosics Akadémia U17-es csapatának edzésére kalauzolta el a nézőket.

„Az európai gyakorlat szerint, jól felépített módon, a labdarúgás megszerettetése már óvodás- és általános iskolás korban kezdődik. Lehet, hogy nem lesz mindenkiből világklasszis, de a nevelés által életfilozófiát, egy életre szóló kötődést kap. Később az egyesületeké a főszerep, és az utánpótlás-képzés csúcspontjai az Akadémiák.” – olvashatjuk az Akadémia bemutatkozásában.

Máté János edzővel beszélgetve pedig kiderült, hogy ezek a srácok nagyon jó úton haladnak a „tehetséges focista” jelző felé, hisz az őszi szezont 12 nyereséggel és 1 vereséggel zárták, ami azért valljuk be, nagyon is szép arány.

Hamvazószerdával véget ért a farsangi időszak, elkezdődött a Nagyböjt. Elek Csaba ehhez kapcsolódóan egészséges, de nagyon finom ételeket főzött. A tavaszi zöldségleveshez sem használtak állati zsiradékot, így olívaolajjal kezdtek neki a zöldségek megpárolásának. Ennek a nagyon egyszerű levesnek nem kell sem sok idő, sem pedig túlzottan sok energia, mivel a zöldségek megfuttatása után elég felönteni vízzel, beízesíteni, és készre főzni. A második fogás gomba fasírt és párolt rizs volt, ami szintén nagyon egészséges, és mint várható volt, egyáltalán nem tartalmaz húst.

A harmadik felvonás, jó szokás szerint, a Várfürdőben készült. Boros László Attila ügyvezető a jövőbeni változásokról mesélt, többek között a textil nélküli szaunázás lehetőségeiről, amivel kapcsolatban egyébként meg lehet jegyezni az előre aggódóknak, hogy nem lesznek összezárva a fürdőruhás és textil nélküli szaunázók, és a szaunába sem lehet majd kívülről belátni. Tehát bátran használhatja, akinek ez a – több országban rendkívül elterjedt – lehetőség tetszik. A másik, ami viszont talán még a textil nélküli szaunázásnál is jobban hangzik, a pálinkás felöntés, amit gyulai pálinkával fognak majd végezni.

Húsvét napjainkban a keresztények legfontosabb ünnepe, de a valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban tartanak. Húsvét alkalmából Tóth Kata tojásokat festett, amiben Ujj Éva népi kézműves segédkezett neki.

Legvégül pedig Boldog Gusztávval beszélgetett a televízió életmód magazinjának műsorvezetője a gyulai Csigakertben a madarakról. Arról, hogy hány fajta madár található meg nálunk, hol keresik ebben az időben a táplálékukat, és hogy a madárcsicsergés, amit hallunk, mit is jelenthet igazából.

Talán leginkább a tavasz közeledtét. Végre.

Nézze meg ezt is:

Elismeréseket adtak át a Gyulai Szakképzési Centrumban

  Idén újra elismerték az országos versenyeken jó eredményeket elérő diákokat, és felkészítő tanáraikat a …