2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Jókai Anna: Szabadság felelősség nélkül nincsen!

A szokásoknak megfelelően 10 órától a Kossuth téren, a Kossuth-szobornál kezdődött az 1848-49-es megemlékezés Gyulán. A himnusz után János Hajnalka és a Békés Banda ünnepi műsorában magyar katonadalok és verbunkok hangzottal el Kis-Magyarországból és Erdélyből. A zenés műsor után a jelenlévők a Kossuth-szobor talapzatánál helyezték el a megemlékezés virágait.

A hivatalos városi ünnepség a Petőfi téren 11 órakor kezdődött. Idén az ünnepi beszédet Jókai Anna, Kossuth-díjas író-költő tolmácsolta. A költőnő 1971-1974-ig a budapesti Vörösmarty Gimnázium magyar-történelem szakos tanára volt, aki így, mint történelem tanár is beszédében az 1848-49-es és az 1956-os forradalom párhuzamait emelte ki. Végül Jókai Anna a szabadság fontosságát hangsúlyozta, hogy a szabadságot és a szabadosságot nem szabad összekeverni.
A Petőfi téri ünnepi műsort Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző és Német Kristóf színművész mutatták be. A heroikus, 1848-49-es hangulatot Németh Kristóf Berzsenyi Dániel: A Magyarokhoz című versével teremtette meg. A hagyományoknak megfelelően az ünnepségen a pártok, társadalmi és civil szervezetek, az egyházak és az intézmények képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

Összefoglaló a városi ünnepségekről itt látható, képek a Galériában.

Nézze meg ezt is:

Jelentős fejlesztés előtt áll a gyulai onkológiai centrum

  A hamarosan kezdődő eszközpark fejlesztéssel a Békés vármegye onkológiai betegeit ellátó gyulai központ felzárkózhat …