2024. április 16., kedd
FONTOS

Gyorsabban vonatozhatunk Aradig

Romániában elkezdődik a magyar határ és Arad közötti vasúti pálya felújítása; két év múlva akár 160 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnek ezen a szakaszon a vonatok – írta az MTI.

A kedden kezdődő munkálatok során megduplázzák a vágányokat a romániai Kürtös és a magyarországi Lökösháza között, és a pályát alkalmassá teszik  arra, hogy nagy sebességgel mehessenek a határ térségében a vonatok. A munkálatok során több mint 40 kilométeren cserélik ki a síneket.

A beruházás magába foglalja egy közúti felüljáró építését Kürtösön, és az aradi vasútállomás felújítását is. Üzletek, éttermek, kávéházak kapnak helyet az állomásépületben, a peronokat pedig lifttel és mozgólépcsővel lehet majd megközelíteni. A két évig tartó beruházás 315 millió euróba kerül, amelynek 88 százaléka európai uniós támogatás, a többit a román állam fedezi. A kivitelezésre kiírt versenytárgyalást az Alstom-Swietelsky-Astaldi-Euroconstruct Trading ’98-Dafora francia–osztrák–olasz–román konzorcium nyerte meg.

Nézze meg ezt is:

Sokkolja a nézőket az Alzheimerről szóló film

  Péntek délután a művelődési házban vetítették Kollár István, Alzheimer című díjnyertes dokumentumfilmjét. A megdöbbentő …