2024. április 23., kedd
FONTOS

1900 gyümölcsfát ültetnek

Szerda reggel megkezdődött az első facsemeték kiültetése Gyula-Remetén. A 4,6 hektáros, korábban még elhanyagolt területen közmunkások ásták a gödröt, vezették a vizet, ültették a növényeket. A csapat ugyan csak szerdán kezdett hozzá az 1100 almafa kiültetéséhez, Cséfai János brigádvezető szerint nem tart majd sokáig ez a munka, a fák ellenben éveken át igénylik majd a gondoskodást.

{vsig}galeria/almafa{/vsig}

Ez, a töltésig terjedő, hatalmas terület lesz teleültetve gyümölcsfákkal. A projektet a városi mezőgazdasági kft. gondozza, Hajdu Attila ügyvezető bizakodó a program egészét illetően. Már csak azért is, mert a városi közétkeztetésben alapvetően ezekre a gyümölcsökre van szükség.

Magyarországon még mindig nem számít gyakorinak, hogy egy települési önkormányzat gazdálkodásba fogjon. A területre kilátogató polgármestert arról kérdeztük, nem tartanak-e a lehetséges kockázatoktól.

Az 1100 almafa kiültetése után kisebb, de még mindig jelentős mennyiségben szilva- és körtefákat tesznek a földbe. Ezek aránya 20-20 százalék körül mozog, vagyis összesen 1900 növény gyökere kapaszkodhat meg Remetén. Ezek várhatóan 3-4 év múlva fordulnak termőre, a mostani munka gyümölcse akkor érik majd be igazán, utána viszont évtizedeken át hasznot hozhat. Az egykori nevelőotthon területén aszaló- és hűtőházat is szeretnének kialakítani, ezekkel a szezonalitással járó negatív hatásokat is ki lehet küszöbölni.

Részletek a videóban.

Nézze meg ezt is:

Szerdától tesztüzem – már látogatható a Ladics-ház

Célegyenesbe ért a Ladics-ház korszerűsítése, a napokban az utolsó simításokat is elvégezték a szakemberek. A …