2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Vádemelési javaslat ATM-ügyben

Vádemelést javasol a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya két román férfi ellen, akik a gyanú szerint 2010 szeptemberében több mint 10 millió forintot szereztek meg és vittek el egy gyomaendrődi ATM-ből. A két 37 éves fiatalembert egy hónapon belül elfogták, 2010 októbere óta előzetes letartóztatásban vannak. A gyanú szerint Magyarországon több hasonló bűncselekményt is elkövettek.

Gyomaendrődön 2010 szeptember 23-án hajnalban egy bankfiókban lévő bankjegykiadó automatát ért támadás. A tettesek a gép pénztároló rekeszét robbantással kinyitották és több mint 10 millió forintot vettek ki belőle. A rongálással további 3 millió 300 ezer forintos kárt okoztak az ATM-et üzemeltető pénzintézetnek. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást indított, és a nagy erőkkel folytatott felderítő munka, valamint a román és nemzetközi igazságügyi szervekkel való hatékony együttműködés eredményeként 2010 októberében elfogtak és őrizetbe vettek két román állampolgárságú férfit, akik megalapozottan gyanúsíthatóak a bűncselekmény elkövetésével.

A főkapitányság kezdeményezte a két férfi előzetes letartóztatását, melyet az ügyészség indítványára a bíróság el is rendelt. Ezt követően felmerült a gyanúja annak, hogy Magyarországon a Gyomaendrődön történt lopáson kívül más hasonló bűncselekményt is elkövethettek. A most lezárult nyomozás megállapításai szerint a két férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2010 márciusában Nagykállón és Derecskén is megkíséreltek pénzt eltulajdonítani egy-egy bankautomatából. Az egyik helyszínen azonban megszólalt a riasztó, a másik automatánál pedig a robbantás hatására nem nyílt ki a pénztároló rekesz, így pénzt nem sikerült elvinniük.

A veszélyeztetett érték viszont több tízmillió forintra tehető. Ezen kívül a megalapozott gyanú szerint 2009 októberében Hajdúszoboszlón lefeszítették egy automata lemezburkolatát, majd robbanó anyagot juttattak a gépbe, de az a detonáció következtében nem nyílt ki, nem tudtak pénzt kivenni belőle.

A két 37 éves férfit a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal, különösen nagy értékre, társtettesként elkövetett lopás bűntett kísérletével, valamint bűnszövetségben, társtettesként elkövetett visszaélés robbanóanyaggal vagy robbantószerrel bűntett elkövetésével gyanúsítja. A nyomozást vádemelési javaslattal lezárták, az ügyben keletkezett iratokat a napokban továbbították a Békés Megyei Főügyészségre.

Nézze meg ezt is:

Köztéri szemeteseket rongált meg és parkoló kocsikat karcolt össze egy férfi Gyulán

  A rendőrök a bejelentés után a helyszín közelében elfogták és előállították a rendőrkapitányságra. Több …