2024. április 25., csütörtök
FONTOS

20 éves az Ipolyi Arnold Népfőiskola

„Az a nemzet, amelyik emlékeit veszni hagyja, az a saját sírelmékét készíti és az vesztesége az egész emberiségnek.” Az idézet Ipolyi Arnold váradi püspöktől származik, aki névadója annak az újkígyósi népfőiskolának, amely idén ünnepli fennállásának 20. évét.

{vsig}galeria/ipolyi{/vsig}

Harangozó Imre néprajzkutatótól megtudtuk, hogy 1990 után megnyílt a lehetősége annak, hogy egy önálló egyesület jöjjön létre. 1991 nyarán tartotta alakuló ülését az a csoport, amelyik egy esztendővel később „Ipolyi Arnold Népfőiskola” Kulturális Egyesületként kezdte meg tevékenységét. Névadóul a széles műveltségű, művészettörténettel és néprajzzal is foglakozó váradi püspököt választották. A névválasztásban szerepet játszott az is, hogy egyházilag Újkígyós a legutóbbi időkig a Nagyváradi Egyházmegyéhez tartozott.

Az egyesület alapszabályában célként a hagyományos paraszti műveltség kutatása és bemutatása, valamint az elmúlt évtizedek alatt a közoktatásból kiszorult, az egészséges nemzettudat fejlődéséhez elengedhetetlen magyarságtudomány, ezen belül a történelem, régészet, művészettörténet néprajz és honismeret is helyet kapott. A többi szoba sem áll üresen. Állandó kiállítást kapott itt bánáti vallásnéprajzi anyag, de megtalálható egy moldvai csángó-kiállítás is. A csángó-kiállítást személyesen Harangozó Imre rendezte be, aki több mint 20 évig gyűjtötte be ezeket a tárgyakat. Megtudtuk, hogy olyan alacsony a népfőiskola költségvetése, hogy nem tudják mindig nyitva tartani a látogatók számára.

Az Ipolyi Arnold Népfőiskola vezetése az előadások-beszélgetések mellett célként tűzte ki, hogy amikor csak lehetséges, nyári tábor formájában tanítja a gyermekeknek a művészettörténetet, honismeretet – remélhetőleg a következő 20 esztendőben is.

További részletek a videóban.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …