2024. április 20., szombat
FONTOS

Egy két és fél éves kisfiú heroikus küzdelme a rákkal

A gyulai Basky Álos öt hónapos korában derült ki, hogy embrionális szarkómája van. Ez egy rosszindulatú ráktípus, és hét hónapos kor alatt szokott megjelenni, ezért is hívják csecsemőráknak. A család emberfeletti erővel küzd a kisfiú gyógyulásáért. Az eddigi eredmények biztatóak, de még sok idő van hátra, amikor kimondható, Álmos teljesen meggyógyult. A Gyula Tv Sorsforduló című műsorában az ő történetét ismerhetik meg.

{vsig}galeria/almos{/vsig}

– A betegség minden tízezredik kisgyermeknél fordul elő, elsősorban a fiúknál – ezt már Zsanett, Álmos anyukája árulta el, aki hozzátette, az orvostudomány állása szerint ma még nem lehet tudni a betegség kialakulásának okát, ezért megelőzésről sem lehet beszélni.

A rák felfedezése után egy nappal már műtétre került sor, majd egy fél éves kemoterápia következett. A tumort a huszonnegyedik órában fedezték fel, ugyanis az orvosok azt mondták, ha egy nappal később derül ki a baj, már csak a hólyaggal együtt tudták volna eltávolítani a daganatot, és az a gerincvelőt is megtámadta volna.

– A betegség természetesen az egész család életét megváltoztatta, így az enyémet is – ezt már Endre, Álmos apukája mondja, aki készenléti rendőrként dolgozik a fővárosban. – A kollégák és a feleleteseim nagyon megértőek és toleránsak voltak, így amikor csak lehetett, együtt tudtam lenni a szeretteimmel, amire igen nagy szükség volt, hiszen ezzel sok terhet le tudtam venni Zsanett válláról.

– Egy nagyapának a legnagyobb ajándék egy unoka, ezért is fogadtam kétségbeesetten a hírt – mondta az egyébként mindig jó kedélyű Basky László, aki érthető módon szintén sokat küszködött könnyeivel Álmos állapota miatt, de aztán ő is elfogadta, hogy csak úgy tud erőt adni a családnak, ha erősnek mutatja magát unokája előtt. Amiben tudott, ő is sokat segített a családnak, ami gyulai munkája miatt nem volt mindig egyszerű. Ő tehát inkább a lelki hátteret próbálta meg biztosítani a sikeres gyógyulás érdekében, ezért ha teheti, sokat játszanak együtt, és már szinte múlt időben beszél erről a betegségről.

Álmos jelenleg két és fél esztendős, és most már elmondható, hogy „oszlopos” tagja a Békéscsabai Raptors csapatának. Ők amerikai fociban vívtak ki igen szép eredményeket.

– Tavaly a csapat bejutott az első osztályú döntőbe, és Álmos szülei kijöttek megnézni a meccsünket. Ott ismerkedtünk meg közelebbről a családdal – mondta Hajdú Tibor, a Raptors elnöke. – Álmos nagyon jó benyomást tett ránk, azonnal éreztük, hogy köztünk a helye. Nagyon sokat szurkol nekünk, és az ő szintjén amennyit lehet, játszunk vele. Az a küzdelem, amit ő eddig végigcsinált, és az a győzni akarás a betegség felett, mutat némi hasonlóságot abban, amikor mi a pályán próbáljuk legyőzni ellenfeleinket. Biztos vagyok benne, hogy ez az elszánt küzdelem meghozza majd az eredményét.

Nos, egy emberként bízhatunk mi is ebben, és csak egyet kívánhatunk: „Álmos, mi előbb gyógyulj meg!” A műsort április 24-én, kedden mutatja be a Gyula Tv.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …