2024. április 20., szombat
FONTOS

Megmentenék az idős fákat

Ha úgy dönt a gyulai képviselő-testület, megkaphatja a város hadüzenetét az aknázómoly és a csipkés platánpoloska. A virágos város 2006. óta nem fordított egy fillért sem az idős fák védelmére, most viszont felveszik a kesztyűt.

{vsig}galeria/idosfa{/vsig}

Mint a szerda reggeli sajtótájékoztatón elhangzott, elsősorban ezek miatt vannak rossz állapotban az idősebb fák Gyulán. Ezt a tényt egyébként – szinte egyedüli kritikaként – a Virágos Magyarországért verseny zsűrije is felrótta Gyulának. A veszélyeztetett területek közé tartozik többek között a Béke sugárút gesztenyefa sora.

Mint az a szerda reggeli sajtótájékoztatón elhangzott, a város immár hat éve nem fordított forrásokat erre a célra. Azt dr. Görgényi Ernő polgármester és Kónya István képviselő jelentette be, hogy változtatni szeretnének a korábbi gyakorlaton, vagyis fontosnak tartják, hogy a város áldozzon az idős fék védelmére.

A védelemben részesülő fák köre egyelőre nem tisztázott teljes mértékben. A művelet várhatóan érinti majd a Béke sugárút mellett a Kossuth teret és utcát, a Városházutcát, a Csigakertet és a Szent Miklós parkot.

A fák védelme kémiai védelmet jelent, és a lombokon keresztül történik, egy évben három alkalommal.

A főkertész azt is elmondta, hogy 100 százalékos javulást nem várhatnak ettől a módszertől, mert más fákról újra átterjedhetnek a betegségek. Ugyanakkor várhatóan jobb lesz a helyzet. Szászné Dr. Várkonyi Adrienn kiemelte, a virágos város hamarosan még virágosabb lesz, május 13-án ugyanis újra megrendezik a virágok vasárnapját. A rendezvényre már most jelentkezett 58 kiállító, így az érdeklődés nagy valószínűséggel idén sem lesz kisebb, mint tavaly, mikor is 15 ezer vendéget számoltak.

Részletek a videóban.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …