2024. április 20., szombat
FONTOS

Ingyen tészta a kitalált lakodalomra

Hihető trükkel károsítottak meg egy céget néhány napja Békés megyében. Az élelmiszer előállítással és kereskedelemmel foglalkozó családtól több tízezer forint értékű árut rendeltek meg, amelyet végül az ismeretlen megrendelő átvett, de nem fizetett ki. A rendőrség nyomozást indított, keresik a csalás elkövetőit.

A cég képviselőjét telefonon hívta fel az ismeretlen férfi és megkérdezte, hogy nem venne- e gázolajat. Mikor a nő nemet mondott azzal folytatta, hogy a következő hétvégén lakodalom lesz náluk. Szüksége volna tésztákra és süteményekre. Mivel a hölgy által vezetett cég élelmiszer előállítással és értékesítéssel foglalkozik, felvették a megrendelést. A férfi egy gyakori vezetéknévvel és a hozzá illesztett keresztnévvel mutatkozott be, ezt a nevet fel is jegyezték a lista mellé. Úgy állapodtak meg, hogy egy héttel később kiszállítják a megrendelt tésztákat, süteményeket. A férfi megadott egy békéscsabai címet, ahol a felesége majd várja a szállítmányt. Úgy is történt, a megbeszélt időben egy nő egy kombi autóval várta az árut. Kinyitotta a kocsi hátsó ajtaját, és arra kérte a cég dolgozóit, hogy pakoljanak át mindent az ő kocsijába. Közben folyamatosan telefonált, és azt ismételgette, hogy a férje a bankban van, nemsokára jön és kifizeti a nagy mennyiségű tésztát, süteményt. Több kilogramm száraztésztát, pogácsát, aprósüteményt, édes krémes süteményeket és hat darab tortát tettek be a kocsiba, a számlán pedig az áru ellenértékeként 73 ezer forint szerepelt. Ez az összeg azonban hiányzik a cég kasszájából, mert a nő, miután bepakolták neki az árut hirtelen beült a kocsiba és elhajtott.

Az eset kapcsán a rendőrség óvatosságra inti a cégeket, vállalkozókat. Azt tanácsolják, hogy a telefonos megrendeléseket mindenképpen próbálják meg az adott helyzetben megbízhatónak tűnő módszerrel leellenőrizni. Egy gyakori név és egy telefonszám ne jelentsen biztosítékot egy nagy tételű megrendelésre. A rendellenesnek tűnő átvételi körülmények is feltűnhetnek a megrendelés fogadásakor. Így például a fenti esetnél az, hogy az egyébként hűtést igénylő krémes süteményeket és tortákat nem a lakodalom helyszínére kérik kiszállítani, hanem az utcán veszik át. A nagyobb tételű megrendelések esetén szokásos, hogy a gyártó, kereskedő a megrendelt áru értékének bizonyos százalékát előlegként elkéri. Ha ezt az előleget nem akarják személyesen dokumentált módon megfizetni vagy átutalni, akkor is érdemes körültekintően eljárni az ügylet megkötésénél.

Nézze meg ezt is:

Helyszíni szemle miatt lezárják a Sarkad és Gyula közötti útszakaszt

A Gyulai Rendőrkapitányság 2024. április 19-én, pénteken 10 óra és 11 óra 30 perc között …