2024. március 29., péntek
FONTOS

A májrák ismét hírt adott magáról!

 

2011 után ismét sajtópályázatot írt ki a világ egyik legnagyobb gyógyszercége és a Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Egészségügyi Szakosztálya. A pályázat címe Ki látta utoljára a máját? volt.

{vsig}galeria/majrakkk{/vsig}

A hétfő délutáni pályázatértékelőn elhangzott, hogy a májrák az egyik legagresszívabb daganatos betegség: diagnózisa után sokszor csak hónapjai vannak hátra a betegeknek. A magyarázat: túl későn látja orvos a májukat, amikor a sebész már nem tudja a tumort eltávolítani. A betegeknek ekkor az életesélyeit az növelheti, ha célzott onkológiai kezelést kapnak. Sokkal kevesebb betegnek szabadna Magyarországon májrákban meghalnia. Becslések szerint 800 ezer – 1 millió embernél állhat fenn az egyik leggyakoribb májbetegség, a májzsugor (májcirrózis), amely minden egyes évben 6000-8000 ember halálát okozza. Magyarország a WHO adatai szerint a májcirrózis miatti halálozásban ezzel a világelsők között van.
A pályázatot benyújtók közül a 4 tagú zsűri Balogh Ágnes, az MTV szerkesztő-riporterének, Tóth András, a Webbeteg egészségügyi portál újságírójának, Dudics Emesének az Egészségtükör portálon megjelent cikkéért és a Gyula Televízió munkatársainak, Szabó Imre és Varga Zoltán riportjáért osztott ki helyezést. Tóth András és televíziónk pályamunkája az első díjon túl különdíjat is kapott.

További részletek a videóban.

Nézze meg ezt is:

Folytatódnak a fejlesztések a Németvárosi óvodában

  A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának 9,7 millió forintos támogatásával újabb energetikai …