2023. február 4., szombat
FONTOS

Mérföldkő 90 év után

 

Ha az európai döntéshozók is úgy akarják, ez az 1922-ben állított határkő egy szempontból mindenképpen jelképessé válik ez év szeptemberétől, vagyis 90 után.

{vsig}galeria/zerendd{/vsig}

Néhány hónap múlva várható ugyanis a döntés Románia schengeni csatlakozásáról, ez pedig több más mellett azt is jelentené, hogy elbontják határokat, szabadon lehet majd közlekedni a két ország között. Térségünkben a koronát minderre a Dénesmajor és Nagyzerénd közötti út megépítése tenné fel. Kedd délelőtt a határkő mellett megrendezett sajtótájékoztatón számoltak be a beruházás legfrissebb fejleményeiről. Dr. Görgényi Ernő gyulai polgármester kiemelte, ezen a szakaszon nem lesz kamionforgalom.

A becslések szerint az új úton 200 ezer ember megy majd végig egy év alatt. Nagyzerénd alpolgármestere, Komlósi Róbert nem kockáztatott, és az árkon való gyors átlépés helyett a 40 kilométeres kerülő úton érkezett a helyszínre.

Azt mondta, nagy jelentőséggel bír számukra az új út, melynek munkálatai romániai oldalon is jó ütemben haladnak. Bizakodva nyilatkozott a beruházással kapcsolatban a leginkább érintett városrészek, Dénesmajor és Gyulavári képviselője, Szabó Károly is.

A kivitelezők szerint az sem kizárt, hogy az út hamarabb elkészül, minthogy ideiglenes határnyitás nélkül végig lehessen menni rajta. Ha a következő időszak nem lesz túlzottan csapadékos, magyar oldalon már július közepén befejezhetik a munkát. Az egyetlen, jelenleg kérdéses pontot a határ két oldalától 3-3 méterre eső terület okozza, itt ugyanis a kivitelezők a jelenlegi jogi szabályozás értelmében nem kezdhettek hozzá a munkához. A szakemberek abban bíznak, hamarosan megszületik a két ország között az a megállapodás, mely feloldja ezt az anomáliát.

Részletek a videóban.

Nézze meg ezt is:

Három tételt vett fel a települési gyűjteménybe a gyulai értéktár bizottság

  Újabb értékekkel gyarapodott a gyulai értéktár. Nemrég tartotta idei első ülését a Gyulai Települési …