2024. április 18., csütörtök
FONTOS

15 tonna szemetet szedtek Gyulán

Messze a megyei átlag felett teljesített Gyula az országos Te Szedd! szemétszedő akcióban. A szombati rendezvényre a városháza előtti területen gyülekeztek az emberek. Eredetileg Békésben 4600-an regisztráltak.

 

{vsig}galeria/teszedd{/vsig}

Közülük 4200-an biztosan elmentek. Csak Gyulán 527-en vállalkoztak arra, hogy megtisztítsák szűkebb környezetüket. A vízügyi igazgatóság főmérnökét, Szabó Jánost arról kérdeztük, vannak-e olyan pontok a térségben, ahol mindig találnak szemetet.

A megjelenteket Szabó János mellett Alt Norbert alpolgármester köszöntötte. Utóbbi elmondta, örömtelinek tartják, hogy országos szintre emelkedett egy ilyen kezdeményezés. Hangsúlyozta, Gyulán már ezt megelőzően is folyt hasonló tevékenység.

Egyetértett ezzel a Nepomuki Szent János Lovagrend vezetője, Kneifel Irén, aki szerint fontos lenne megállítani, vagy legalábbis mérsékelni a folyók árterében folyó szemétlerakást. Ehhez nemzetközi együttműködésre lenne szükség.

A rendezvényhez 15-20 veterán járművel csatlakoztak a motorosok. Tevékenységük nem merült ki a látványos felvonulásban, mint egyik tagjuk, Rostás István elmondta, a Körös mentén lépnek majd akcióba.

A megnyitó után mindenki elindult a dolgára. A gyulai városháza dolgozói a Pósteleki út menti erdősávot fésülték át. Ezeket a zsákokat ők pakolták meg. A háztartási gépek maradványai mellett egy komplett ágy is előkerült, de akadt napernyő, használt lábbelik, de még két régi tévét is találtak.

Gyula bel- és külterületén a hivatalosan 527 regisztrált résztvevő nem kevesebb, mint 522 zsák, vagy több, mint 15 tonna szemetet gyűjtött össze. A vízügyi igazgatóság területén összesen 2500 zsák gyűlt össze, ami azt jelenti, hogy az önkéntesek mintegy 75 tonna hulladéktól szabadították meg a környezetet.

Videó itt.

Nézze meg ezt is:

Anne Frank történetét mutatták be a várszínházban

  Péntek este az Anne Frank című monodrámát láthatta a várszínház kamaratermi közönsége. A világ …