2024. április 19., péntek
FONTOS

Félpályás útlezárás a forgalom miatt

Öt és fél ezer autó, 600 közepes jármű, 112 nehézgépjármű. Egy régebbi felmérés szerint ekkora forgalom halad át évente a Bartók-K. Schriffert-Dürer Albert- Ajtóssy utcán. Az itt élők szerint ez azóta csak nőtt. Ezért vonultak ki tiltakozásuk jeléül csütörtök délelőtt, lezárva a fél útpályát.

 

Bíró Ferencné a videóban hallható szóval fejezte ki véleményét a helyzetről. A Dürer Albert utca 9. szám alatt lakó hölgy azt mondta, egy-egy nagyobb teherautó elmenetelekor a kapujáról potyog a vakolat. A házat 6 éve próbálja eladni, sikertelenül. A statikusként bemutatkozó Kovács Éva is ezen az utcán lakik. Ő egy 2003-as felmérést és az ahhoz kapcsolódó lakossági fórumot idézte fel. Elmondása szerint az út mellett lévő házak állapota is folyamatosan romlik.

A tiltakozó akció egyik szervezője Gellén Vencel volt. Szerinte a megoldás már legalább 20 éve adott, csak ennyi idő alatt sem jutottunk túl az északi elkerülő úttal kapcsolatos tanulmány elkészítésén. Gellén Vencel szerint ilyen megoldás lehetett volna a sportcsarnok melletti körforgalom megépítése is, de erre sem jutott pénz, mint ahogy igazából e tekintetben semmire.

A demonstráció helyszínére kilátogatott a városvezetés is. Görgényi Ernő polgármester mellett ott volt Kónya István képviselő, megyei alelnök és Galbács Mihály alpolgármester. A beszélgetésekből kiviláglott, közel sem biztos, hogy lesz pénz az elkerülő út megépítésére.

Azt senki sem vitatta, hogy az itt lakók kérése jogos, ugyanakkor a labda a város vezetése szerint a megyei közútkezelő térfelén pattog. Ezzel nem teljes mértékben értett egyet a megkeresésünkre nyilatkozó Horváth József. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője szerint az elkerülő út megvalósítása külterületen a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-hez tartozik, belterületen viszont az önkormányzathoz. A Bartók Bélától az Ajtóssy Albertig terjedő szakasszal kapcsolatban elmondta, ez nem tartozik a legrosszabb állapotú szakaszok közé, ezért nagyobb felújításra nem, csak kátyúzásra készülnek.

Részletek a videóban, még több kép a Galéria rovatunkban.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …