2022. szeptember 30., péntek
FONTOS

Tanácsok a nyári szünidőre

Kicsengettek és elkezdődött a diákok által már nagyon várt vakáció. A gyermek számára csökkennek a kötöttségek, és ezzel együtt nő a felszabadultság érzése. A felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette azonban a gyermekek sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartják be, melynek következtében balesetek okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válnak.

Sok éves tapasztalatok mutatják, hogy a vakáció alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból fakadóan sajnos a vízi tragédiáké is.

Az elmúlt évben Békés megyében a gyermekbalesetek közel fele (42-ből 17 eset) a nyári hónapokban következett be.

 

 

2006.

2007.

2008.

2009.

2010.

2011.

2012.      I. – V.

Gyermekbalesetek száma:

42

63

63

42

45

42

13

Halálos

1

2

1

1

Súlyos

6

11

11

7

9

11

1

Könnyű

40

56

53

38

33

30

11

 

Gyermek a baleset okozója:

15

20

22

22

23

19

4

 

A gyermek utasként sérült:

26

37

34

19

10

19

8

 

A nyári hónapokban  bekövetkezett gyermek balesetek:

13

19

21

15

22

17

még nincs adat

 

Néhány tanács, hogy az idei vakáció a legtöbb gyermek számára balesetmentesen teljen el:

Fontos, hogy a szülők szakítsanak időt arra, hogy megtanítsák gyermekeiknek a közlekedés legfontosabb szabályait. Beszéljék meg a gyalogosközlekedés alapszabályait így például azt, hogy hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kell tenni, mielőtt lelép az úttestre. A szabályos kerékpározás elsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni.

A leggyakoribb baleseti okok a sietség, figyelmetlenség, körültekintés nélkül történő úttestre lépés, a jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározással összefüggő szabályszegések.

Ha már tudja a gyermek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a kötelező biztonsági felszerelések, és be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű elengedni önállóan kerékpározni.

Az elmúlt évben ismét emelkedett az utasként megsérült gyermekek száma. Fontos tudni, hogy 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket csak a korának megfelelő, biztonsági övvel is rögzített gyermekbiztonsági rendszerben szabad szállítani.

Az elmúlt években több olyan baleset történt, amikor a gyermekét kerékpáron szállító szülő szabálytalanságával maga idézte elő a balesetet, és gyermeke megsérült. Fontos a szülői példamutatás. Tehát a gyermek amikor a szülővel, nagyszülővel közlekedik mindig csak jó példát lásson!

Törekedjünk arra, hogy nyomon követhessük gyermekeink ismeretségeit, baráti körét, és a barátok közlekedési szokásait. Hiszen a gyermekek könnyen sodorhatják egymást veszélybe, szabálytalanságokba, helytelen cselekedetekbe.

Nagyon sok gyermek tölti szabadidejét a strandon, vízparton, gyakran felnőtt felügyelet nélkül. Nagyon fontos tehát, hogy tisztában legyenek a fürdőzés szabályaival. Azzal, hogy lehetőleg ne ússzanak egyedül, ne fürödjenek teli gyomorral, ne ugorjanak vízbe felhevült testtel. Figyeljenek oda az akadályokra (ezek víz alatt is lehetnek, pl. cölöp, kidőlt fa, kövek stb.) Ugrálásra kijelölt helyen ne ússzanak, és ne merüljenek a víz alá. Figyeljenek a strand kijelölésére szolgáló bójákra, és azokon túl ne menjenek. Vízi biciklizéskor, csónakázáskor –ha nem tud úszni – használjon mentőmellényt, figyeljen az időjárásra, ha van jelzőrendszer, akkor a viharjelzésekre.

A tinédzserek, középiskolások számára a vakációval megkezdődik a buli szezon is. Gyakori jelenség, hogy a fiatalok hétvégén autóval mennek szórakozni. Ha a sofőr meg is tartja a szülőnek tett ígéretét, és nem iszik, nem drogozik, a felpörgött lelkiállapot, a társak emelkedett hangulata, a rutin hiánya, az éjszakai vezetés önmagában is komoly kockázatot jelent.

Bízva abban, hogy a fent leírtakkal sikerül hozzájárulnunk a szünidő kellemes és biztonságos eltöltéséhez mindenkinek jó pihenést és balesetmentes közlekedést kívánunk.

Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság

Nézze meg ezt is:

Újabb „unokázós” csalók ellen történt vádemelés

A Gyulai Járási Ügyészség összesen 10 rendbeli a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva …