2024. április 23., kedd
FONTOS

Felkészülés katasztrófavédelmi feladatokra

 

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai irányításával hajtották végre hétfő délután, Gyulán a veszélyhelyzetek, valamint a védelmi feladatok első óráiban alkalmazható civil, karitatív és egyéb erők – összesen 70 fő – katasztrófavédelmi felkészítését.

{vsig}galeria/katasztrofa-hasko{/vsig}

A felkészítést a Gyulai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetői állománya a települési közbiztonsági referens aktív bevonásával végzi – tájékoztatott Tímár Tamás tűzoltó százados.

A megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, a felkészítésen résztvevők az egységes katasztrófavédelmi rendszer felépítésén és működésén túl olyan további hasznos és gyakorlatban alkalmazható ismereteket kapnak, melyek biztosítják, hogy a polgármester és a katasztrófavédelem által elrendelt alkalmazás esetén felelős állampolgárként alapvető feladataikat a leghatékonyabban láthassák el.

Tímár Tamás kiemelte, a felkészítés második részében önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetek gyakorlata valósul meg 171 fő bevonásával, melynek célja elsősorban telefonon keresztül az állampolgárok riasztása. Amennyiben a polgári védelmi szervezetbe beosztott állampolgár telefonos elérhetősége nem biztosított, úgy személyes kiértesítéssel történik az alkalmazhatóság és riaszthatóság ellenőrzése. A mai napig a polgári védelmi szervezetek állománya esetében 93%-os hatékonysággal valósult meg a telefonos riasztás, amely jelentősen elősegíti a mozgósítás lehető legrövidebb időn belül történő végrehajtását valós alkalmazás esetén. A további 7% esetében a riasztás személyes kiértesítéssel történt.

A megyei katasztrófavédelmi szóvivő hangsúlyozta, a gyakorlat végrehajtása során elkészítettük a polgári védelmi szervezetek megalakítási, mozgósítási és riasztási terveit. Felfektettük a szervezetekbe beosztott állampolgárok riasztási kartonjait, emellett kijelöltük és kiképeztük a riasztó őrsökbe beosztott állampolgárokat, mely biztosítja a riasztási feladatok gyors végrehajtását. Az így elkészített riasztási dokumentumok és kialakított riasztási feltételek az elrendelésre jogosultak közül bárkinek egyértelműen biztosítják feladatok bármely időszakban történő hatékony végrehajtását.

– A tapasztalatok szerint a felkészítések és riasztási gyakorlatok élére álltak a települési vezetők, személyesen részt vettek azok végrehajtásában. Így a katasztrófavédelem hivatásos tagjainak irányításával a települések reagáló képessége növekszik, köszönhetően a felelős állampolgárok hozzáállásának, így kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé válik a települési védekezési feladatok végrehajtása – tudatta Tímár Tamás.

Összességében 2012. június 15-ig 64 településen került sor felkészítés és a riasztási gyakorlat megtartására 3639 állampolgár bevonásával.

Videó itt.

Nézze meg ezt is:

Egy kattintás, 36 millió forint veszteség

Értékes ügyfél megszólítással kezdődő ímélt kapott egy könyvelő Békés vármegyében. Azt kérték tőle, hogy erősítse …