2024. április 23., kedd
FONTOS

Zórád 100: életműkiállítás Gyulán

 

Határozottan állíthatjuk, hogy létezik, van Zórád-legenda. Van, mert mi magunk, sőt szüleink, sőt gyermekeink is találkoztak rajzaival. Kevés olyan kortársunk volt, aki a múltszázadi gavallér és a századforduló illúziókkal teli világát úgy emelte át a későbbi évtizedekbe, ahogy ő tette.

{vsig}galeria/zorad{/vsig}

Ezt mondta a 100 éve született grafikusművész Zórád Ernőről Feledy Balázs művészeti író, a tárlat gyulai megnyitóján. A 2004-ben elhunyt művészt a magyar képregény legendás alakjának tartják, noha akkoriban a képregény nem tartozott a nagy becsben álló irányzatok közé.

Miután Zórád Ernő meghalt, életművének nem volt gazdája. Többen foglalkoztak művei kiadásával, népszerűsítésével – egymástól függetlenül. A feladatok összehangolására gyermekei és unokái hoztak létre egy alapítványt. Gyulán két unokája jelent meg a kiállítás megnyitóján.

Családtagjai egy mindig vidám, nyitott személyiségként emlékeznek a művészre, aki több más mellett számtalan diafilm, képregény, karikatúra és illusztráció megalkotója volt. Ha az irodalom jeles alakjaihoz kellene őt hasonlítani, akkor leginkább Krúdy Gyulával állítható párhuzamba, kedvenc helye a Tabán volt.

A tárlat július végéig látható a Dürer teremben.

Videó itt,
hosszabb összeállítás a jövő heti Értékőrzőben.

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …