2024. március 19., kedd
FONTOS

Erkel Ferenc leszármazottja az új elnök

Tisztújító közgyűlését tartotta estébe nyúlóan a gyulai székhelyű Erkel Ferenc Társaság, amely szerte országban és külföldön élő tagsággal is rendelkezik. Az egyesület 1989. november 6-án alakult, Erkel Ferenc születésnapjának előestéjén, a zeneszerző szülővárosában. A társaság célul tűzte ki, hogy minél szélesebb körben megismerteti a Magyar Himnusz zeneszerzőjének, a magyar nemzeti opera és vezető zenei intézményeink, szervezeteink megteremtőjének életművét – tájékoztatta a Gyula Tv-t a társaság.

A 22 éves társaság az előző vezetés megbízásának lejárta, az egyesületekre vonatkozó jogszabály megváltozása okán tartotta közgyűlését a székhelyen, a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. Az egyesület új elnöke a budapesti Somogyváry Ákos karnagy, művészeti vezető, a KÓTA elnökségi tagja, Erkel Ferenc egyenesági leszármazottja. A társaság ügyvezetője a gyulai Zöld Toll-, Pálffy Albert-díjas Szőke Margit újságíró, könyvtáros, a társaság legutóbbi jegyzője. Gazdasági vezető az ugyancsak gyulai Gönczöl Jánosné. Az elnökség tagja dr. Görgényi Ernő jogász, Gyula polgármestere, dr. Erdmann Gyula történész, a Békés Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatója, Kassai István Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Erkel-kutató, Szőnyiné Szerző Katalin zenetörténész, az OSZK Zeneműtárának nyugalmazott vezetője és Erkel László Kentaur Jászai-díjas díszlet-, jelmeztervező Budapestről. Az elnökség gyulai tagja dr. Németh Csaba történész, az Erkel-hagyaték szakértője, Baranyó Géza, az önkormányzat idegenforgalmi, gazdasági főtanácsadója, Perlaki Attila, a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar karnagya, Hunyadvári András Kner-Tevan-díjas nyomdász és dr. Lengyel Magdolna jogász.

A társaság létrehozta a tiszteletbeli nemzetközi társelnöki tisztséget. Először a Marosvásárhelyen élő Szőnyi-testvéreket választotta meg a tisztségre: dr. Szőnyi Judit orvost és Szőnyi Zoltán zongoraművészt, karmestert, Erkel Ferenc ükunokáit.

A társaság a budapesti dr. Bónis Ferenc Széchenyi-díjas zenetörténésznek, aki 22 éven át vezette a társaságot, örökös tiszteletbeli címet adományozott. Örökös tiszteletbeli alelnökké választották a budapesti Erkel Tibor Erkel-díjas zongoraművészt, egyetemi tanárt és örökös tiszteletbeli titkárrá a gyulai D. Nagy Andrást, akik szintén 22 éven át vezették a társaságot.

Az új vezetés ugyanolyan céllal, de megújult szellemben dolgozik tovább Erkel Ferenc tiszteletéért, megbecsüléséért, életművének megismertetéséért minden tagjával, bárhol is éljenek. Az új vezetés a társaság legmagasabb kitüntetését, a Díszoklevelet elsőként Kállay Katalin USA-ban élő hegedűművésznek adományozta az Erkel-művek széleskörű megismertetéséért.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …