2024. április 24., szerda
FONTOS

Napozni vagy nem napozni?

Örök kérdés nyáron, hogy napozzunk, vagy ne napozzunk? A Spirituszban dr. Ócsai Henriette bőrgyógyász válaszol a fent kérdésre. – 11 és 15 óra között nem szabad napozni-válaszolta a doktornő.

De természetesen a leégést mindig kerülni kell, mert komoly komplikációkhoz vezethet. A napfény hosszan tartó hatására a bőr hámrétege megvastagszik, és a pigmenttermelő sejtekben fokozódik a festékanyag, a melanin termelődése, vagyis – szerencsés esetben – szépen egyenletesen lebarnulunk. Ha azonban a bőrt rövid idő alatt túlságosan nagy mennyiségű ibolyántúli sugárzás éri, akkor fájdalmas napégés következik be. Általában egy napon belül a bőr kipirul, megduzzad, érzékennyé, fájdalmassá válik. Később hólyagok is keletkezhetnek, és a bőr lehámlik.

Súlyos esetben hidegrázás, láz, gyengeség kíséri, nagyon súlyos esetben vérnyomásesés, ájulás is kialakulhat. Ilyenkor mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, de a legjobb az, ha mindenki kerüli a napot. És árnyékban is kötelező a naptej, napolaj.

A doktornő egy másik tévhitet is eloszlatott, miszerint szolárium után nem annyira veszélyes napra menni. Mint mondta, sajnos maga a szolárium is bőrirritációt okoz, tehát azt sem javasolja sem napozás előtt, sem után, sem helyett.

Videó itt.

Nézze meg ezt is:

Szerdától tesztüzem – már látogatható a Ladics-ház

Célegyenesbe ért a Ladics-ház korszerűsítése, a napokban az utolsó simításokat is elvégezték a szakemberek. A …