2024. április 19., péntek
FONTOS

Aratás: átlagos hozam, kiváló minőség

Békés megyében a 101 000 hektár betakarítható őszibúza-terület felénél tart az aratás, a termés 40-50 százaléka már a raktárakban van, az átlagos hozam az eddig betakarított területek adatai szerint megyei szinten 3,7-3,8 tonna körül alakul – tájékoztatta az MTI-t Varjú Mónika, a Békés Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója. Hozzátette: a termés 95 százaléka kiváló minőségű.

Varjú Mónika a többi kalászos növényről elmondta: az őszi árpa betakarítása lassan befejeződik, a megyében 12.600 hektár területen átlagosan 3,8-3,9 tonna volt a hozam. A tavaszi árpa betakarítása az őszi búza után indul, 2012-ben a gazdálkodók 9.800 hektárról takarítják be a növényt.

Az aszályos időjárás a búza termésmennyiségét és minőségét már nem befolyásolja Békés megyében, a kalászokban a szemek biológiai érése az aratás idejére befejeződött, jó a búzák hektoliter súlya, telítődtek a szemek a sok májusi csapadéknak köszönhetően.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …