2024. június 21., péntek
FONTOS

Ombudsman: jogsértő a gyermekek idegenrendészeti fogva tartása

Az ombudsman szerint szükségtelen és jogsértő, hogy az idegenrendészet 14 évnél fiatalabb gyermekeket is fogva tart a családjukkal együtt, ezért Szabó Máté a belügyminiszterhez és az országos rendőrfőkapitányhoz fordult.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: Szabó Máté előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatot tartott a békéscsabai ideiglenes, őrzött szálláson. Ez az egyetlen hely Magyarországon, ahol az idegenrendészet az illegális határátlépést elkövető felnőtt családtaggal együtt 30 napig kiutasítást előkészítő őrizetben tarthat 14 évnél fiatalabb gyermeket.

Az ombudsman a vizsgálata során azt állapította meg, hogy a felnőtt családtag által elkövetett idegenrendészeti jogsértés miatt tartják őrizetben a jog szerint cselekvőképtelen kiskorút is, és ez sérti a szabadsághoz való, a alaptörvényben biztosított jogot. A jelentés összegzésében az olvasható: az idegenrendészeti hatóságok a családi élet tiszteletben tartásához való alapjognak és a közbiztonság védelmének a szempontjaival indokolták a felnőtt hozzátartozója kíséretében lévő kiskorú fogva tartását.

Az alapvető jogok biztosa szerint azonban a szálláson a magánélethez való jogot nem biztosítják, miután nincs olyan helyiség, ahová a családok visszavonulhatnának, ahol együtt lehetnének. Ennek következtében az őrizetben töltött egy hónap a kisgyermekek számára lelki traumát okoz, annak ellenére, hogy az őrszemélyzet jóindulattal, humánusan, a jogszabályi előírásokat betartva bánik a fogvatartottakkal – mutatott rá az ombudsman. Szabó Máté annak érdekében, hogy a kiskorúaknak ne okozzon pszichés megpróbáltatást az őrizetben töltött idő, a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány intézkedését kezdeményezte.

Nézze meg ezt is:

Hamis játékkonzolokat fogtak Gyulánál

  Több mint ezer hamis játékkonzollal pakolták plafonig azt a kamiont, amit a Nemzeti Adó- …