2024. április 20., szombat
FONTOS

Az ugató madár ősbemutatójára emlékezünk

Sütő András, Sík Ferenc és Koncz Gábor. Mások mellett ők hárman voltak a “húzónevei” a Gyulai Várszínház 1993-as évadának, mely többek között Sütő “Az ugató madár” című drámájának az ősbemutatója fémjelzett.

{vsig}galeria/ugatokutya{/vsig}

A Gyula Televízió Értékőrző című műsorában, első alkalommal péntek este mindhárom művész, az író, a rendező .és a színművész is megszólal.

Az Ugató madár az író legismertebb történelmi példázatainak vonulatába illeszkedik, de annak egy abszurdabb, jelképibb változatát testesíti meg. Főszereplője a híres Bodor Péter, akit az író – vállalt anakronizmussal – támasztott föl az 1853-as Makk József-féle összeesküvés részeseként.
“Sütő Andrásnak, az erdélyi s általa az egyetemes magyar színjátszásban új utakat nyitó drámaművészetét sokan és sokféleképpen jellemezték; nevezték már Illyés Gyula és Németh László történeti drámái folytatójának, a Tamási Áron-i dramaturgia anekdotikus-groteszk kiteljesítőjének, a madáchi univerzalizmus jellegzetesen kisebbségi vétetésű örökösének, de talán mégis a legtalálóbb megnevezés az, hogy az író a fölemelt fej és a sajátosság méltósága dramaturgiáját valósítja meg. E kötete három, látszólag nagyon különböző műfajú – groteszk vígjáték; balladikus tónusú népi ihletésű dráma és történelmi példázat – színművet tartalmaz, amelyek mégis ugyanarról szólnak: miképp nyomoríttatik meg az emberi lélek a hatalom által, s hogyan lehet ezt elviselni, túlélni vagy belepusztulni.”

Ezt írta Sütő Andrásról Legeza Ilona. A Herder- és Kossuth-díjas erdélyi író “Az ugató madár” című művének 1993-ban, a Gyulai Várszínház deszkáin volt az ősbemutatója Sík Ferenc rendezésében. A Gyula Tv Értékőrző című műsorában erről láthatnak egy összeállítást.

A Gyula Tv műsorának nézői hiteles forrásból, dr. Czeglédi Imre történésztől tudhatják meg, melyik a város leghosszabb utcája, és valaki ismét bemutatja kedvenc könyvét.

Nézze meg ezt is:

A 90 éves Lupsán Imrénét köszöntötték

  Virággal, Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletével és tortával köszöntötte szerda délután Timár Andrea aljegyző és …