2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Békés megyei vezető a Magyar Művelődési Intézet élén

Závogyán Magdolna irányítja a jövőben megbízott főigazgatóként a Magyar Művelődési Intézetet. Az intézethez csatolt Képzőművészeti Lektorátust leválasztják, és a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. részeként végzi majd munkáját.

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátuson csütörtök reggel állománygyűlést tartottak, ahol L. Simon László kultúráért felelős államtitkár az intézet új feladatait ismertette – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a Magyar Művelődési Intézet apparátusának és szervezeti felépítésének alkalmassá kell válnia arra, hogy integrálja a megyei közművelődési intézményeket, szervezeteket és feladatokat. “Olyan módszertani ajánlásokat kell megfogalmaznia, amelyek segíthetik a közművelődési intézményrendszert a társadalmilag, gazdaságilag és kulturálisan elvárt átalakulásokban. Ezt nemcsak a kormányzás hatékonyabbá tétele indokolja, hanem az uniós irányelveknek megfelelő, fenntartható fejlesztések is”.

Az intézet a jövőben a közgyűjteményekkel kapcsolatos háttérmunkát is fog végezni.

L. Simon László az állománygyűlésen bejelentette: a 2007-ben kényszerből az intézethez csatolt Képzőművészeti Lektorátust leválasztják, és az a jövőben a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) részeként, szakmai önállóságát megtartva végzi majd munkáját.

A racionalizálásnak köszönhetően létrejön egy tisztán közművelődési és közgyűjteményi profilú intézet, valamint egy alkotóművészeti szakmai szervezet. A két intézmény alapító okiratainak módosítását a tárca ennek megfelelően kezdeményezte.

L. Simon László beszélt arról is, hogy az átalakítandó, átszervezendő Magyar Művelődési Intézet irányítását új szakmai vezetőre kívánja bízni. Megköszönte Borbáth Erika főigazgató eddigi munkáját, és bemutatta az intézet új, megbízott főigazgatóját, Závogyán Magdolnát, akinek el kell kezdenie az intézmény átszervezését.

Závogyán Magdolna eddig a Békés Megyei Önkormányzati Hivatalban dolgozott kulturális referensként, és többek között feladata volt a megyei közművelődési, közgyűjteményi és előadó-művészeti intézmények – művelődési központ, levéltár, könyvtár, múzeum, színház, bábszínház, szimfonikus zenekar – fenntartói szintű szakmai felügyelete, koordinációja, és az ágazattal összefüggő megyei stratégiák elkészítése.

Nézze meg ezt is:

Az áldozatsegítésről egyeztettek Békéscsabán

  A békéscsabai Áldozatsegítő Központban tett látogatást és a kormányhivatalban megtartott, szakmai egyeztetésen vett részt …