2024. június 18., kedd
FONTOS

650 millió jön Békés megye sportjára

Békés megye sportszervezeteit közel 650 millió forint közvetett állami támogatás is segíti az Orbán-kormány által bevezetett, látvány-csapatsportágakat támogató társasági adókedvezményeknek köszönhetően.

A sport támogatása kiemelt társadalmi célok megvalósulásához járul hozzá. A sport magatartásmintát nyújt a fiatal nemzedékeknek, segíti a gyermekek és fiatalok személyiségfejlődését; az egészségmegőrzés pillére.

Európai viszonylatban ugyanakkor alacsony a magyar lakosság részvétele a sporttal kapcsolatos tevékenységekben. A részvétel növeléséhez mindenekelőtt jól felszerelt, fenntartható működtetésű sportinfrastruktúra és a sportszervezetek stabil működése szükséges. Ezért a kormány 2011-től adókedvezménnyel ösztönzi a sport területén a fejlesztéseket, elősegítve a gazdasági szereplők és a sportszervezetek közötti együttműködést.

A látvány-csapatsportágak (jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, vízilabda) támogatásával kapcsolatos társasági adókedvezmény (TAO) rendszerének bevezetésével a kormány a magyar sport finanszírozási rendszerében új forrást nyitott. Az ebből a forrásból származó támogatásokat a szervezetek utánpótlás-neveléssel, képzéssel, versenyeztetéssel összefüggő feladatok ellátásához, biztonsági követelmények teljesülését szolgáló infrastruktúra-fejlesztésekhez, tárgyi eszköz beruházásokhoz, felújításokhoz, valamint meghatározott feltételekkel személyi jellegű ráfordításokra használhatják fel.

Az új támogatási konstrukció szabályozásáról a szakmai egyeztetéseket követően az Európai Bizottság pozitívan nyilatkozott, azt az unió számára teljes mértékben elfogadhatónak, közérdekű célokat szolgálónak minősítette.

Az új támogatási konstrukció kiemelt célja, hogy bővítse a rendszeres sporttevékenységben résztvevők létszámát, elsősorban a gyermek korcsoportokban. „Az új sporttámogatási mechanizmus már az első évében komoly eredményeket mutat. A hazánkban 2011 januárjában regisztrált 240 ezer fő versenyengedélyes sportolói létszám 2012 júniusára 300 ezer fölé emelkedett, és a bővülést túlnyomó részben a gyermek és utánpótlás korcsoportok új versenyengedélyesei eredményezték.” – mondta el tájékoztatásul Czene Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportpolitikáért felelős államtitkára.

Az új konstrukció által támogatott sportlétesítmény-fejlesztések közvetlen kedvezményezettjei az önkormányzatok, hiszen az érintett sportágak tevékenységének helyet adó létesítmények mintegy 75 százaléka önkormányzati tulajdonban van. (A hivatásos sportszervezetek jellemzően bérleti szerződéssel használják ezeket a sportlétesítményeket.)

A Békés megyei egyesületekhez a 2011/2012-es támogatási időszakban a sikeres pályázatok révén – személyi jellegű ráfordítások, tárgyi eszköz beruházás, utánpótlás-nevelési feladatok ellátása, képzések és közreműködői költségek jogcímen – összességében közel 650 millió forint közvetett állami támogatás került a TAO kedvezményből, ezen belül a kézilabda több mint 210 millió forint, a kosárlabda majdnem 30 millió forint, a labdarúgás csaknem 390 millió forint, illetve a vízilabda több mint 20 millió forint közvetett állami támogatásban részesült (a jégkoronghoz kapcsolódó sportszervezetek nem adtak be pályázatot az elmúlt támogatási időszakban).

A TAO támogatási rendszer a sportági szakszövetségeken keresztül mindemellett a versenyeztetési költségek jelentős mértékű csökkentéséhez is hozzájárul, amely további segítséget ad elsősorban a kisegyesületeknek. Versenyeztetés jogcímen több mint 1500 egyesület, mintegy 2,7 milliárd forintot használhatott fel az első támogatási időszakban.

Nézze meg ezt is:

Új tantárgyat vezetnek be az Andrássyban

  Hétfőn a közigazgatási ismeretek célzó együttműködési megállapodást írt alá a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a …