2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Befejeződött az őszi repce betakarítása Békésben

Befejeződött az őszi repce betakarítása Békés megyében, a termelők az átlagnál kedvezőbb, hektáronként 2,2-2,3 tonnás terméshozamot értek el 2012-ben – tájékozatta Varjú Mónika, a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatósága igazgatója az MTI-t kedden.

Varjú Mónika elmondta: a termelők Békés megyében összesen 4200 hektáron termeltek őszi repcét, ennek döntő hányada olajipari feldolgozásra kerül. A gazdálkodók 2011 őszén több mint 14 ezer hektár területet vetettek be, azonban tavasszal a növényállomány kétharmadát ki kellett szántani, mert több mint tízezer hektáron  tönkrement a növényállomány a rendkívül száraz ősz és a februári erős fagyok miatt.

A Békés megyei nagyüzemekben az őszi repce termésátlaga 2,6-2,8 tonna körül alakult – mondta Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára. Hozzátette: voltak azonban táblánkénti rekordtermések, Nagyszénás és Orosháza környékén 4-4,2 tonna átlaghozamok is születtek. Békés megyében 2008 óta az őszi repce vetésterülete 13,5-14,5 ezer hektár között alakul, országosan 250-260 ezer hektár.

Nézze meg ezt is:

Az áldozatsegítésről egyeztettek Békéscsabán

  A békéscsabai Áldozatsegítő Központban tett látogatást és a kormányhivatalban megtartott, szakmai egyeztetésen vett részt …