2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Felelevenítették a várostromot

Filmforgatásba illő csatajelenetet is láthattak azok az érdeklődők, akik a hétvégén kilátogattak az első Végvári Napok rendezvényeire. A kulturális programok mellett hagyományőrző csoportok közreműködésével idézték fel az 1566-os eseményeket, Gyula várának ostromát. A három nap alatt török és a magyar katonák életébe nyerhettek bepillantást az érdeklődök, ki lehetett próbálni a különféle fegyvereket, interaktív játszóházban csatázhattak a gyerekek, de lehetett lovagolni, sőt tevegelni is.

Az esemény leglátványosabb része vitathatatlanul a szombati és a vasárnapi csatajelenet volt, amikor is a hagyományőrző egyesületek megelevenítették a várostrom eseményeit, melyet a hanghatások és egyéb látványos elemek tettek még inkább élvezetessé, a szereplők így emlékeztek az akkori hősökre. Persze a történelmi játékok mellett a kulturális programok sem maradtak el, volt akit elsősorban ez érdekelt, de szinte minden korosztály talált kedvére való elfoglaltságot.

A rendezvény utolsó napján a gyulai kötődésű Magna Cum Laude együttes is fellépett, akik „Gyula Város Kultúrájáért” elismerésben részesültek. Video itt.

{vsig}galeria/varostrom{/vsig}

Nézze meg ezt is:

133 bonbont bírált a szakmai zsűri Gyulán

  2023-ban hívták életre először azt a bonbon versenyt, mely a májusi pálinkafesztivál egyik fontos …