2024. április 26., péntek
FONTOS

Gyulai arany Londonból

Taroltak a gyulai pálinkák a nemzetközi bor- és párlatversenyen. Aranyérmet szerzett az angol Nemzetközi Bor és Párlat Versenyen (IWSC) a Gyulai Pálinka Manufaktúra Báró Harruckern Kökény Pálinkája. Az alföldi vállalat termékei további 4 ezüst és 2 bronzérmet is begyűjtöttek. „Színtelen, jellemzője az intenzív meggy és szilva aroma némi zúzott kő és édes fűszer kíséretében.

A kökény gyümölcsös ízét zúzott mag és édes fűszer tartja egyensúlyban. Élénk alkoholtartalma szinte savassá emeli az ízeit, ami tiszta, teljes gyümölcsös lecsengéssel zárul” – ezzel jellemezte a zsűri a Gyulai Pálinka Manufaktúra pálinkáját, amely idén az egyik első magyar díjnyertes a verseny történetében. Az IWSC-t 1969-ben alapították, és mára a világ italkészítőinek egyik meghatározó vetélkedésévé nőtte ki magát. Az idei évben közel 90 országból érkeztek pályázatok, köztük több Magyarországról is. A verseny népszerűségét annak köszönheti, hogy igen szigorú kétlépcsős bírálati folyamat végén választják ki a győzteseket, amely egyfelől a szakmai zsűri vak kóstolásából, másfelől részletes kémiai és mikrobiológiai elemzésből áll.

A tökéletes körülmények elérése érdekében a verseny főhadiszállásán, az angliai Surrey-ben szabályozott hőmérsékletű pince és egy teljesen felszerelt független laboratórium áll a zsűri rendelkezésére. Külön érdekesség, hogy ebben a versenyben csak olyan termékek vehetnek részt, amelyek jelentős tételben kerülnek kereskedelmi forgalomba. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a magyar pálinkafőzők közül az elsők között sikerült ezen a jelentős nemzetközi megmérettetésen aranyérmet szerezni” – mondta az eredményhirdetést követően Adamik Anikó főzőmester, a Gyulai Pálinka Manufaktúra ügyvezetője. Az aranyérmes Kökény Pálinka mellett, ezüstéremmel ismerték el a manufaktúra Birs, Szilva, Fehér Eper és Szomolyai Fekete Cseresznye párlatait, míg a Gyulai Vilmoskörte és Kajszibarack pálinkák bronzéremmel gazdagították a cég éremgyűjteményét.

A Gyulai Pálinka Manufaktúra termékei a 2012-es esztendőben nemcsak a nemzetközi, de a hazai mezőnyben is számos elismerést arattak. A HunDeszt pálinkaversenyen a Madárberkenye és a Szomolyai Fekete Cseresznye pálinka különleges ízvilágát Champion-díjjal jutalmazta a zsűri, míg a manufaktúra hét további terméke aranyérmes lett. A társaság az ausztriai Destillata nemzetközi párlatversenyen 2 arany, 6 ezüst és 5 bronzéremmel a harmadik helyet szerezte meg összesítésben. A marcipán ízvilágát idéző, különleges Erdei Meggy pálinka pedig egyedülálló módon mind a HunDeszten, mind a Destillatan kivívta a zsűri elismerését.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …