2024. május 18., szombat
FONTOS

Várhatóan nem csökken a ketreces tojótyúkok állománya az EU-előírás miatt

Várhatóan nem csökken a mintegy 4,2 milliós ketreces tojótyúkállomány Magyarországon jövőre, a gazdák több mint 90 százaléka július 31-éig belevágott a ketreces férőhelyek EU-előírások szerinti bővítésébe – mondta Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke, a Csaba-táj Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

A tojótyúkoknak az EU januártól hatályos egységes előírásai szerint egyenként 750 négyzetcentiméter helyet kell biztosítani, a többszörösére kell növelni a jelenlegi helyeket – emlékeztetett az elnök. Kiemelte: Magyarországnak sikerült korrigálnia lemaradását a tojótyúktartási technológiaváltásban a későbbi teljesítési határidőnek és a brüsszeli ágazati támogatási rendszernek köszönhetően. Végh László elmondta: a hazai tojástermelőknek nagy segítséget jelentett, hogy hárommilliárd forint vissza nem térítendő brüsszeli pályázati keret állt rendelkezésre, a technológiaváltás költségeihez 55-60 százalékos támogatásra lehetett pályázni. A ketrecek átalakítási költsége tojótyúk-férőhelyenként 3-7 ezer forint. Jelezte: az átállás folyamatos, a telepek minősítését és a működési engedélyt a megyei kormányhivatalok nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági hivatalai december 31-éig adják ki. Január 1-jétől az új feltételeket nem teljesítő termelők csak ipari feldolgozásra értékesíthetik a megtermelt tojást – tette hozzá Végh László. Magyarországon 2011 decemberében 410 tojástermelő telep működött, közülük a tojásszövetség és a Vidékfejlesztési Minisztérium felmérése szerint 103 termelő akkor még úgy nyilatkozott, hogy anyagi okok miatt nem tudja teljesíteni az új ketreces tartástechnológiai előírásokat, és felhagy a termeléssel.

Júliusra változott a beruházási szándék, és szinte mindenki folytatja a tojástermelést. A gazdaságok mintegy fele már átállt az új tartástechnológiára, a másik fele a mélyalmos tartást választotta, így minden esély adott arra, hogy megmarad a négymillió feletti tojóhibrid-állomány Magyarországon az átállás után – magyarázta Végh László. A Csaba-táj Zrt. Békés megye legnagyobb tojástermelő agrárvállalkozása, 150 ezer a tojóhibridet tart. A társaság évente 40 millió tojást állít elő. Éves árbevétele 1,6 milliárd forint, ebből a tojástermelő ágazat bevétele 600 millió forint. Az agrárvállalkozás 2011 novemberében állt át az egységes tojóhibrid-tartási technológiára, 550 millió forintos beruházással.

Nézze meg ezt is:

Összeöntötték a nemzeti összetartozás pálinkáját

  Péntek kora délután a nemzeti összetartozás pálinkája összeöntésével megkezdődött a 24. Gyulai Pálinkafesztivál. Három …