2024. április 16., kedd
FONTOS

Várszínházi évértékelő

Csütörtök délelőtt tartották a Gyulai Várszínház művészeti tanácsadó testületének ülését, melyen a jövő évi tervekről szóló tájékoztató és a művészeti díjak megítélése mellett a teátrum 49. évadát is értékelték.

{vsig}galeria/gedeonka{/vsig}

Gedeon József igazgató a délutáni sajtótájékoztatón azt mondta, a a testület tagjai az évaddal kapcsolatban gratuláltak, és nagyon színvonalasnak minősítették azt.

A programokat – ezek közé értve a Körösvölgyi Sokadalmat – az igazgató elmondása szerint ugyanannyian látogatták, mint tavaly. Ez ugyan szembemegy az országos trenddel, de nem kis részt annak köszönhető, hogy több volt az ingyenes program, mint korábban.

Gedeon József a szezon négy bemutatója közül kiemelte Székely János: Mórok című darabját, melyet Csiszár Imre rendezésében vittek színre. Elmondása szerint ez a produkció volt az évad legnagyobb sikere. Az évad 81 előadásán 10 ország művészei vettek részt a művek színre vitelében.

A színház költségvetésével kapcsolatban az igazgató elmondta, ennek 80 százalékát különböző pályázatok segítségével, illetve más módon szerzik meg, a helyi önkormányzat a 100-ból 20 százaléknyi részt vállal.
Gedeon József kitért a következő, jubileumi, 50. évadra is. Az évfordulóra a tervek szerint könyv, kiállítás készül, rendeznek majd gálaestet. Egy meghívásos drámapályázat keretében szeretnék kiválasztani azt a szerzőt, aki egy új darabot írna a gyulai vár 1566-os ostromáról.

Videó itt.

Nézze meg ezt is:

Ezeket a terveket valósítaná meg a következő öt évben Görgényi Ernő

    A megújult Százéves cukrászda udvarán, pénteken délután öt órakor kezdődött az a programismertető …