2024. április 20., szombat
FONTOS

Békés megye az élen az orosz kapcsolat építésében

Területfejlesztési kérdőív–feltöltő felület jelenik meg hamarosan a Békés Megyei Önkormányzat weblapján – minderről Farkas Zoltán megyei elnök beszélt a 3Témában.

{vsig}galeria/oroszkapcsolat{/vsig}

A kezdeményezés célja az, hogy az összes önkormányzattól, cégtől, vállalkozástól, civil és egyházi szervezettől begyűjtsék és rendszerben kezeljék a kidolgozott projektre, és projektötletre vonatkozó információkat. Így átlátható kép alakul ki arról, ki milyen célból pályázik, mik a legkedveltebb, legszükségesebb célok. Az adatok már nem a helyzetelemzéshez, hanem a következő időszakra vonatkozó pályázati kiírások minél pontosabb, a Békés megyei adottságra szabott megfogalmazásához kellenek.

Senki sem vitatja, hogy nagy lehetőségek vannak a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok fejlesztésében. A Vidékfejlesztési Minisztérium e tekintetben Békés megyét értékelte a legaktívabbnak, nagyon sikeres kezdeti kapcsolatfelvételek vannak. A napokban pedig az a megtiszteltetés érte a megyei önkormányzatot, hogy 2012. október 8-9. között a Moszkvai Arany Ősz, nemzetközi mezőgazdasági kiállításra javasolhat kiállítókat.

A korábbi tárgyalásokon elhangzott, friss, feldolgozott, mélyhűtött zöldségekre nagy a felvevőkészség az orosz piacon. Hasonlóan jelentős lehetőségek vannak a vetőmag üzletágban, hiszen a magyar vetőmag világviszonylatban elismert minőségű. Oroszországban igény van a melegházi növénytermesztésben szerzett magyar tapasztalatokra is. A hungaricumnak számító magyar pálinka megismertetésére, eladására, de adott esetben előállítására is lehetőség nyílhat.

Videó itt.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …