2024. április 24., szerda
FONTOS

Nádudvaron demonstráltak a Gyulai Húskombinát dolgozói

Munkahelyük megtartása, cégük fennmaradása érdekében demonstráltak a Gyulai Húskombinát dolgozói kedden Nádudvaron, a cég tulajdonosa, a HAGE Hajdúsági Agráripari (HAGE) Zrt. székháza előtt.

Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke a demonstráción emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években 15 húsipari cég szűnt meg az országban, és 30 ezer munkahely eltűnt az ágazatból.

“Azért jöttünk ide Gyuláról és szolidaritásból Kaposvárról, Pápáról és Pécsről, hogy a nagyhírű Gyulai Húskombináttal ez ne történhessen meg” – mondta a szakszervezeti vezető a mintegy 70 demonstráló előtt. Hozzátette: ma úgy tűnik, hogy a tulajdonosok is lemondtak a 400 embernek megélhetést biztosító gyárról.

Az érdekképviseleti vezető rossz előjelnek nevezte, hogy felmondták a kollektív szerződést a cégnél, így esetlegesen olcsóbban válhatnak meg a dolgozóktól.

A demonstráción – amelyen “Munkát, megélhetést!”, “A lét a tét!”, “Védjük meg a munkahelyeinket!” feliratú táblákat emeltek magasba a résztvevők – Petrusán Györgyné, a Gyulai Húskombinát szakszervezeti alapszervezetének elnöke ismertette azt a petíciót, amelyet a délelőtt folyamán adtak át a HAGE elnökének.

Ebben leszögezik, hogy szerintük “a tulajdonos döntésén múlik, hogy a jövőben finanszírozható-e a cég tevékenysége”.
A szakszervezet szerint az idén 144. esztendejébe lépő vállalkozásnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy nyereséges termelést folytathasson, munkát, megélhetést biztosítva több száz munkavállalónak.

“A Gyulai Húskombinát Zrt. az egyik legkedvezőbb adottságú vállalkozás a magyar húsiparban” – állapítja meg petíciójában a szakszervezet. A szöveg szerint “a gyulai cég csődje, felszámolása nemcsak az ott dolgozók munkahelyvesztését jelenti, hanem a tulajdonosok, befektetők kudarcát is, hiszen egy nyereségtermelésre alkalmas céget hagytak elbukni”.

A demonstráción felolvasták a szakszervezet közleményét is, amely szerint a Gyulai Húskombinát talpon maradása, fejlődése lényegében a tulajdonos döntésétől és az finanszírozó bankok magatartásától függ.

“A mezőgazdasági kormányzat többször ígért támogatást a gyulai cégnek és a termék, a gyulai kolbász az úgynevezett hungarikumok közé is bekerült” – olvasható a közleményben. Ugyanakkor “mára úgy tűnik, hogy még a saját tulajdonosa is cserbenhagyja a 400 munkavállalót a finanszírozó bankok közreműködésével, az illetékes tárca asszisztálásával” – fogalmaz a dokumentum.

Kapuvári József elmondta: délelőtt Nádudvaron ülésezett a HAGE igazgatóság, a demonstrációval egy időben pedig a másik tulajdonos, a Nagisz Zrt. igazgatósága. A demonstrálókhoz ugyan nem mentek ki az igazgatóság képviselői, de a szakszervezet jó jelnek tekinti, hogy Gyulán a héten elmarad a kombinát tervezett igazgatósági ülése – hangsúlyozta Kapuvári József.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …