2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Békés megyében 380 millió forint jut a pályakezdők támogatására

A pályakezdő fiatalok támogatási lehetőségeiről tájékoztatta a munkáltatókat a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja csütörtökön, az “Első munkahely garancia” program keretéből a megyében 380 millió forint áll rendelkezésre.

A központi munkaerő-piaci programra országosan 3 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Foglalkoztatási Alap központi keretéből, Békés megye a keretösszeg 12,6 százalékát fordíthatja pályakezdő fiatalokra – mondta Erdős Norbert kormánymegbízott a Békés Megyei Kormányhivatal részéről az MTI-nek.

Kiemelte: a pályakezdő fiatalokat a munkáltatók négy hónapon át ingyen tudják foglalkoztatni, a bérköltségek száz százaléka részesül támogatásban a Munkaerő-piaci Alapból, a munkaadók nem utólag vehetik igénybe a központi támogatást, a bér- és a járulékok költségeit bérelszámolás alapján tudják lehívni.

A pályakezdők négy hónap utáni esélyeiről Erdős Norbert kifejtette: a pályakezdőknél az első munkahely megtalálása mindig a legnehezebb feladat, és a szeptemberben induló program sok fiatalt segíthet át a kezdeti nehézségen. A munkaadó négy hónap után elengedheti a friss munkaerőt, de a munkaadók általában jó szándékkal veszik fel a pályakezdőket, hogy ki tudják választani a legjobbakat közülük.

A Békés megyében rendelkezésre álló 380 millió forintból mintegy hatszáz pályakezdő fiatal részére tudunk segítséget nyújtani – mondta Kristóffyné Szász Etelka, a munkaügyi központ vezető helyettese. Kiemelte: a munkaügyi központ több, a fiatalok pályakezdését segítő programmal rendelkezik. A tavaszi hónapokban minden kirendeltségén állásbörzéket rendez a hivatal, mielőtt a fiatalok az iskolából kikerülnének a munkaerőpiacra. A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretéből rendelkezésre álló támogatásból a helyi munkaadók igényei szerint képzik át a pályakezdőket, a jelenleg is képzésre járó 1350 fiatalból eddig 824 helyezkedett el.

Békés megyében a regisztrált munkanélküliek száma júliusban 23 497 volt. A pályakezdők aránya közelítette a 14 százalékot, 3280 fiatal keres munkát, közülük 1377 tartós munkanélküli, aki több mint három hónapja keres munkát.

Nézze meg ezt is:

2024.04.22. Üzenet: Tapodi Krisztián

Legyünk Isten szavára figyelő emberek!