2024. március 29., péntek
FONTOS

Vadászok és környezetvédők együtt tartják az idei vadásznapot Békésben

A Békés Megyei Vadászszövetség 2012-ben a Körös-Maros Nemzeti Parkkal közösen rendezi a megyei vadásznapot szeptember nyolcadikán Dévaványán – nyilatkozta Csoma Antal a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke az MTI-nek.

Csoma Antal elmondta: a vadásznap a Körös-Maros Nemzeti Park Réthelyi Látogatóközpontjában lesz, a különösen védett túzok rezervátumában.
A békés megyei vadásztársadalom a közösen megrendezésre kerülő vadásznappal is azt szeretné bizonyítani, hogy a környezetvédők és vadgazdálkodók tudnak egymás mellett élni és dolgozni Békés megye vadászterületein, ahol az ország egyik legértékesebb vadállománya található, amely különösen apróvadakban gazdag – hangsúlyozta az elnök.

A megyének 78 vadászterülete van, ahol fácánból és őzből az ország egyik legértékesebb állománya található. A törzsállomány fácánból a megye területén 106 ezer darab, mezei nyúlból 100 ezer darab, míg őzből 37,5 ezer darab. A megye keleti részén, a román határ mellett, Biharugra térségben gím szarvasok élnek, számuk 350 körüli, dám szarvasból a törzsállomány 3.400 darabra tehető Gyula, Szarvas és Csabacsűd, Mezőhegyes és Füzesgyarmat térségeiben.
A vadgazdálkodás költségeit 2012-ben jelentősen növelte a februári hideg és az egymást követő aszályos időszakok. Az állatállomány érdekében több takarmányt és vizet kellett kijuttatni az állatoknak, a vadásztársaságok költségei több tíz százalékkal lesznek magasabbak, mint átlagos időjárás esetén – tette hozzá Csoma Antal.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …