2024. április 16., kedd
FONTOS

Hogyan tovább, belvárosi ingatlanok?

Gyula frekventált helyein sokak szemét szúrják azok az elhanyagolt épületek, amelyek már évek óta nem kerültek hasznosításra. A bonyolult tulajdoni viszonyok, a jelenlegi gazdasági helyzet, és a kereslet-kínálati viszonyok miatt kialakult helyzetben egyelőre nem is igen várható változás.

Amióta a volt Joy disco új helyre költözött, lakat került az egykori szórakozóhely ajtajára. Az idegenforgalmi főútvonal közepén elhelyezkedő épület tulajdonosa ukrán, akinek még a kilencvenes évek elején került birtokába az épület. Jelen állás szerint nincs semmilyen hasznosítási terve az ingatlannal. Erre pedig a város legjobb szándéka ellenére sem lehet törvényileg kötelezni, csupán a homlokzat rendbetételére.

Nem sokkal biztatóbba helyzet a volt Giulio kötőipari épülettel sem, amely még a hatvanas évek elején épült, már akkor termelési funkcióra. A jelenlegi tulajdonosok szegedi székhellyel bírnak, és csupán annyit lehetett elérni, hogy a homlokzatot lefessék, és az udvart időnként rendbe tegyék. De ezen a nyáron még ez sem történt meg. Információink szerint a hasznosítást itt az nehezíti, hogy a két tulajdonosnak eltérő a szándéka az épülettel, hiszen befektetési szándékkal vásárolták meg, ebbe viszont a városnak szintén nincs beleszólása.

Hosszú évekig üzemelt, mint egykori tüdőszűrő a kötőiparral szemben levő épület, ami a kórházba visszaköltözést követően a megyei önkormányzathoz, az átszervezéseket követően pedig a GYEMSZI-hez került. A probléma itt is hasonló, bár öt évvel ezelőtt volt egy homlokzati meszelés, egy alapos felújítás itt is időszerű lenne, amíg azonban a hasznosítási viszonyok nem alakulnak ki erre itt sem nagy az esély. Az illetékesektől kapott információnk szerint hosszú távon felmerült, hogy egy szakigazgatási szervet helyezzenek el, de döntés még itt sem született.

Képek a Galériában, videó itt.

Nézze meg ezt is:

Sokkolja a nézőket az Alzheimerről szóló film

  Péntek délután a művelődési házban vetítették Kollár István, Alzheimer című díjnyertes dokumentumfilmjét. A megdöbbentő …