2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Érdekes régészeti felfedezések az Almásy-kastélyban

 

Sok meglepetést tartogatott a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy kastély a régészek számára. A török időkben épült épületek alapjai mellett barokk kori konyha köveit, és ami az igazi meglepetés, az egykori palánkvár cölöpeinek helyét találták meg az ásatásokat végző szakemberek.

A városi főépítész azt mondta, a régészek nagyon jól dolgoztak, igazi profi csapat érkezett Gyulára. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a rendelkezésükre álló adatok alapján meg tudták állapítani, hol érdemes hozzákezdeni a kutatáshoz. Az, hogy a kastély mai padozatától több, mint egy méter mélyen megtalálták a lyukakat, bebizonyította, hogy a palánkvár, vagyis az egykori erődítmény külső védelmi vonala nem a mai strand területén, hanem éppen a kastély alatt húzódott.

A rekonstrukció fontos része a park felújítása. Szászné Dr. Várkonyi Adrienn városi főkertész kiemelte, a tisztítási munkálatok már tavaly megkezdődtek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal fakivágási engedélye alapján. Első körben a veszélyes növényeket távolították, illetve volt néhány örökzöld, melyek maguktól borultak ki.

Mint ismert, a kastély a kiemelt turisztikai beruházások közé került, és 2 milliárd forint értékű támogatást kap. Ennek keretében egy részben barokk kori látogatóközpontot hoznak létre, felújítják az épületet, korabeli bútorokat vásárolnak, és ha minden jól alakul, 2014 végére megnyitják a kapukat a látogatók előtt.

Videó itt, képek a Galériában.

Nézze meg ezt is:

Jubileumot ünnepel az Erkel kórus

Sikeres évtizedek állnak a gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar mögött, amit a napokban hangversennyel és …