2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Újra kiállították Lajos Ferenc műveit

Lajos Ferenc grafikusművész, Gyula díszpolgára születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt meg kiállítás csütörtök délután, a Kohán Képtárban. A megjelentek előtt dr. Németh Csaba, a tárlat szervezője hangsúlyozta, Lajos Ferenc meghatározó alakja volt Gyula művészeti életének.

Emellett jelentőséggel bír művészet- és múzeumszervezői tevékenysége. Maga köré gyűjtötte kortársait, és egy komoly gyűjteményt hagyott a városra.

Baki Ágnes, a városnak a 90-es években 613 műtárgyat ajándékozó művész rokona azt mondta, nagyon boldog, hogy az életmű egy része most újra a közönség elé kerül. Hangsúlyozta, 13 éven át harcolt azért, hogy az anyag újra ki legyen állítva.

Lajos Ferencet az utókor sokoldalú művészként tartja számon. Nem véletlen, hogy alkotásait nehéz egyetlen stílusirányzathoz kötni. Munkái között megjelenik a pogány, magyar mitológia, az Ady szellemi hatására készült illusztrációk, de a korai reneszánsz mester, Hans Holbein hatása is érezhető. Ma is legjelentősebb művei között tartják számon Dante Alighieri Isteni színjátékához készült illusztrációit, melyek határainkon túl is megjelentek.

Lajos Ferenc tárlata egy hónapon át látható a Kohán képtárban.

Videó itt,
képek a Galériában.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …