2024. június 21., péntek
FONTOS

“Főispánok” kiállítás a kormányhivatalnál

Főispánok címmel rendeztek kiállítást és konferenciát szerda délelőtt a megyei kormányhivatal aulájában, Békéscsabán. A kormányhivatal és a megyei intézményfenntartó központ által szervezett rendezvény keretében nevezték el a korábbi elnöki tárgyalót Tomcsányi Józsefről.

{vsig}galeria/erdoskamill{/vsig}

A terem névadóját dr. Erdész Ádám, a gyulai székhelyű megyei levéltár igazgatója mutatta be.

Erdős Norbert kormánymegbízott hangsúlyozta, több korábbi főispán neve is felmerült, így akár báró Wenckheim Béla is lehetett volna a névadó, hiszen ő Békés vármegyéből egészen a miniszterelnökségig vitte. A kormányhivatal vezetője emellett a történelmi folytonosság jelentőségét hangsúlyozta.

Az aulában megrendezett kiállítást kisebb részt a levéltár, nagyobb mértékben a Munkácsy múzeum munkatársai állították össze. Dr. Szatmári Imre igazgató hangsúlyozta, a koncepciót a régi főispáni rendszer bemutatása határozta meg. Mindezt olyan árnyalattal tették, mely visszacseng a mai kormányhivatalok működésében.

Az október 19-ig látható kiállítás különleges tárgyi emlékeket mutat be a XVIII. század elejétől 1950-ig. A közönség a díszmagyar öltözékhez tartozó díszszablyák mellett díszkötésben megjelent főispáni beszédeket, városi hajdú öltözetet, illetve a két világháború közötti időszakból származó vármegye zászlót is láthat.

Videó itt.

Nézze meg ezt is:

Fürdésre alkalmas valamennyi Békés vármegyei engedélyezett szabadstrand vize

Az érvényes uniós és hazai szabályozás alapján az idei szezonban jó a fürdővíz minősége a …